Zveni skoraj tako kot naslov znanega, že kar starega filma oz. muzikala Amerikanec v Parizu. Le kaj bi Zagrebčan delal v Slovenj Gradcu moderne dobe? Se razume, igra rokomet, stoji v vratih Rokometnega kluba Slovenj Gradec. To je 25-letni mladenič Dominik Marković, pred prihodom v naše mesto član hrvaškega prvoligaša Dubrava. Zdaj bo, če se izide njemu in tudi našemu klubu, kar nekaj let stal med slovenjgraškimi vratnicami in nam pomagal, da bomo dobivali čim manj golov. Zagrebčani v Slovenj Gradcu niso ravno vsak dan in jih tudi ni veliko, a nekaj jih je vendarle. Če ostanemo pri rokometu, ne moremo mimo Milana Tambiča, ki je svojčas treniral in tudi igral za Slovenj Gradec. Zdravnik, ki je v Slovenj Gradec prišel iz Zagreba in kasneje kar nekaj časa tudi sodeloval pri zdravniški službi na tekmah in opravljal tudi preglede rokometašev, je bil Damir Valny. Mnogi Slovenjgradčani so spoznali tudi zobozdravniški par Katavić. Itd. Itd. Včasih je v Slovenj Gradec prišel tudi znameniti Zdravko Mamić, nesojeni gospodar Dinama, ki je bil nekaj časa tudi zastopnik Lesne. Zdaj smo Zagrebčane v Slovenj Gradcu zaokrožili z rokometnim vratarjem Dominikom Markovićem. Upam, da bo fant V Slovenj Gradcu pustil pravi pečat in da bo Slovenj Gradec tudi njemu ostal v prijetnem spominu.

Malo, mirno in prijazno mesto

Kako se je znašel v malem Slovenj Gradcu, saj je prišel iz skoraj milijonskega Zagreba, Slovenj Gradec pa se komaj bliža deset tisoč prebivalcem? »Res je, prihajam iz velikega mesta, kjer se kar naprej nekaj dogaja, a moram reči, da mi je mali, mirni in prijazni Slovenj Gradec zelo všeč. Predvsem je mestece mirnejše kot je Zagreb, a to mi dobro dene,« je prve vtise o dveh mesecih v Slovenj Gradcu strnil novi vratar v Maksićevi ekipi. Gledalci so kajpak opazili, da je Dominik iz tekme v tekmo boljši. Na zadnji proti Škofljici je zbral kar trinajst obramb. Izkazal se je tudi njegov mlajši kolega Jan Smolnikar, medtem ko je Tilen Leben še v fazi rehabilitacije po zahtevnem kirurškem posegu na kolkih. A izgleda, da bo že kmalu spet na igrišču. Skupaj imamo za vratarski položaj kar štiri, ali celo pet fantov, saj je klub za vsak primer spet registriral Gašperja Jelena, sicer trenerja vratarjev.

Napovedim se raje izogne

Kako bo v Trebnjem, sem radoveden. Že petek Slovenj Gradec v četrtem kolu NLB lige gostuje v Trebnjem pri Trimu, pri ekipi slovenskega selektorja Uroša Zormana. Če bi Dominiku steklo po načrtu in bi število obramb, skupaj s kolegi, še povečal, bi Slovenj Gradec v Trebnjem lahko bil konkurenčen. Težko je pričakovati, da bi Dolenjci doma izgubili še drugo tekmo (prvo so z Gorenjem), a športna, v tem primeru rokometna tekma, nikoli ni vnaprej rešena enačba. Zdaj bi že bil čas, da bi se nas tekmeci začeli vsaj malo bati. »Nič ne bom napovedal, vse bom napravil, da bo ok, a prerokovanju se bom izognil. Jaz se na vsaki tekmi potrudim, kolikor morem. Če je tudi forma dobra, še toliko boljše« je kratek in jedrnat naš Zagrebčan Dominik Marković. Pohvalil je tudi soigralce, saj so tudi v obrambi igrali zelo zavzeto, dobro. Kako sodeluje z drugimi vratarji in soigralci? »Zelo dobro, vse je lažje, ker so me soigralci lepo sprejeli. Tudi slovenščine se bom počasi naučil. Zdaj mi, če česa ne razumem, pomaga Kiki (Eskeričić), ki je tudi Hrvat. Ampak v glavnem, že zdaj se razumemo brez problemov. Rokomet je univerzalni jezik«, je rekel Marković.

Naš novi vratar Dominik je vso svojo športno pot prebil v svoji Dubravi. Že v osnovni šoli se je odločil za rokomet in je v njem tudi ostal. Dubrava je mlada ekipa iz vzhodnega dela Zagreba in v zadnjih več kot deset let igra v prvi hrvaški rokometni ligi. Minulo sezono so bili med prvih šest, tudi mi smo bili šesti. Dubrava, matična sredina Markovića, ima mlado moštvo. V klubu zelo dobro delajo z naraščajem, kar smo imeli priložnost videti tudi na turnirju v Slovenj Gradcu konec avgusta. Dominik pa se je vmes, bolj iz radovednosti, preizkusil tudi v rokometu na mivki. Zdaj je celo prvi vratar hrvaške reprezentance v rokometu na pesku. Ta se igra predvsem v poletnih mesecih, ko imajo tudi rokometaši v glavnem počitnice.

Slovenska liga je boljša, bolj izenačena

Kako Marković pozna slovenski rokomet? »O, poznam ga! Ne čisto natančno, ligo sem vedno spremljal. Veliko dobrih igralcev je v klubih, rekel bi, da je slovenska liga kvalitetnejše od hrvaške. Predvsem je bolj izenačena. Dobro sem spremljal slovensko reprezentanco, pa Celje, Velenje in Trimo, ki so največkrat igrali Evropo. »V Dubravi zelo dobro delajo z mladimi, predvsem mlajši letniki iz Dubrave tvorijo okostje kadetske in mladinske reprezentance Hrvaške. Moj nekdanji klub je dobro okolje za mlade igralce«, je rekel Marković. Kaj pa pričakuje, da bo Slovenj Gradec dosegel letos? »Trener nam je na prvem treningu rekel, da je najmanj, kar moramo doseči, uvrstitev v katerega o evropskih tekmovanj. Verjamem, da smo tega sposobni, to bo velik plus za klub, za sponzorje, za šport in za mesto«, je prepričan Zagrebčan v Slovenj Gradcu. »To bo vsem zelo zanimivo«, je še dodal.

Napredek se že vidi

Zadnjič sem zapisal, da bo, kar zadeva rokomet, tudi v Slovenj Gradcu počasi res boljše. To mojo napoved sem zdaj podkrepil s spoznanjem, da je članska ekipa iz kroga v krog boljša. Včasih se je fantom dogajalo, da so dobro odigrali prvi polčas in v drugem popustili, na tekmi s simpatično Škofljico pa so po solidnem prvem delu v drugem dvignili tempo in zanesljivo zmagali. Vztrajnost, potrpežljivost so tiste lastnosti, ki jih fantom želi še bolj vcepiti trener Maksić. Nekakšen nov pristop k igri in tekmah nasploh je opazen in ko se fantje še bolj uigrajo, bomo še boljši. Spremembo na boljše so opazili tudi gledalci, ki – zanimivo, ne godrnjajo, temveč imajo potrpljenje. Če ga imajo v Celju, ki ima po treh kolih tudi tri točke, potem moramo biti zadovoljni tudi mi. Kar precej resnice je v povedi, da so se karte v NLB rokometni ligi letos na novo premešale. Navdušujeta Gorenje in Krka, vse boljša sta Ribnica in Ormož, počasi pa gresta navzgor tudi naš naslednji gost Sviš in Koper. Ali bo letošnja liga poleg zanimivega tekmovanja prinesla tudi nove, mlade talente. Jaz bi bil vesel, da bi jih, tudi v Slovenj Gradcu. Kdor hodi na tekme kadetov in mladincev ve, da pričakovanja niso iz trte zvita.

Odpovedala je tehnika

V prejšnji Devetmetrovki sem malce pojamral, ker naše tekme v Ormožu nismo mogli gledati v živo na FB oz.na RZS Tv. Tokrat se je zgodilo, da prenosa iz Slovenj Gradca tudi ni mogel gledati nihče, najbrž tudi ne kdo v Škofljici. Drugim smo oporekali, da ni bilo prenosa, zdaj pa se je to zgodilo prav nam. Ko sem se pozanimal, kaj je vzrok, da prenosa ni bilo (kasneje je bil na voljo posnetek), so mi pri klubu rekli, da so bile krive tehnične težave. Menda je odpovedal vmesnik, ampak to potencialnih gledalcev ne zanima. Prenosa tudi iz Slovenj Gradca ni bilo. Naj se nikoli ne ponovi, danes je tehnika že tako daleč, da se je temu mogoče izogniti.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar