V Dravogradu so na začetku tega tedna pripravili sprejem za koroške nogometne reprezentante Bijola, Vidovška, Karničnika in Žuglja, zraven je bil tudi selektor Kek. Proslavili so uvrstitev Slovenije na Euro 2024 v Nemčiji in rekli tudi kakšno o tem, kako naprej s koroškim nogometom. V Slovenj Gradcu pa bomo konec meseca decembra, natančno 29. decembra, lahko pozdravili moško rokometno reprezentanco Slovenije, ki se bo dneve pred in po novem letu v Laškem, Celju i Ljubljani pripravljala na bližnje evropsko prvenstvo, ki bo tudi v Nemčiji. Slovenska reprezentanca pod vodstvom selektorja Uroša Zormana bo v pripravah na prvenstvo – prvi del bomo igrali v Berlinu, odigrala tri tekme za trening. Eno izmed njih, 29. decembra ob 15.15, bomo videli v Slovenj Gradcu. Nasprotnik bo reprezentanca Avstrije, ki jo vodi Celjan Aleš Pajovič. Petega in šestega januarja bodo slovenski reprezentanti skočili še v Poreč, kjer bodo prekrižali kopja še z reprezentancama Črne Gore in Hrvaške. Prvenstvo v Nemčiji se začne 10. januarja, trajalo pa bo do 28. januarja. Kako daleč bomo prišli na Euru 2024, bo hitro znano. Najprej se bo Slovenija pomerila s Ferskimi otoki, zatem s Poljsko in na koncu še z Norveško. V drugi krog bosta iz skupine napredovali prvouvrščeni ekipi. Po mojem bo vse odvisno od druge tekme s Poljsko, ki se nam bo gotovo hotele oddolžiti za poraz, ki smo jim ga prizadejali letos na velikem tekmovanju pri njih. Selektor Uroš Zorman, ki je že izbral 22 igralcev za prvi krog priprav, je prepričan, da je realno, da bi Slovenija v Nemčiji bila uvrščena med petim in osmim mestom, vsi pa pričakujemo tudi udeležbo na kvalifikacijah za letošnje olimpijske igre v Parizu.

Priprav v Laškem, Celju in Ljubljani se bo udeležilo dvaindvajset igralcev, na vsakem igralnem mestu po trije, le krožni napadalci bodo štirje. Poglejmo, iz katerih fantov bo Zorman sestavil reprezentanco za letošnji Euro. Vratarji so Ferlin, Lesjak in Vujović, leva krila Staš Jovičić Slatinek, Mazej in Kodrin, desna krila so Janc, Marguč in Novak. Levi zunanji so Mačkovšek, Vlah in Henigman, desni zunanji Dolenec, Kljun in Cehte, srednji zunanji Bombač, Ovniček in Zarabec, štirje krožni napadalci na pripravah pa bodo Blagotinšek, Horžen, Suholežnik in Žabić. Na pripravah bodo trije igralci iz slovenskih klubov, med njimi tudi eden nekdanji Slovenjgradčan. To je Staš Slatinek Jovičić, ki ima v osebni izkaznici zabeleženo, da se je rodil (in potem pet let živel) v Slovenj Gradcu. Na nove reprezentante bomo pa morali še počakati kakšno leto. Upam, da bomo tudi v Slovenj Gradcu nekoč lahko priredili sprejem zanje, kakor so Dravograjčani za svoje reprezentante.

Tekma Slovenj Gradec – Avstrija bo v Slovenj Gradcu v petek, 29. decembra ob 15.15. Na spletni strani RZS je zanjo tudi že mogoče kupiti vstopnice. Te bodo veljala 12 evrov za odrasle, 7 za otroke mogoče pa jih bo kupiti tudi v Slovenj Gradcu. Tekmo bo na drugem programu prenašala tudi TV Slovenija. Verjamem, da bo gostovanje reprezentance Slovenije v Slovenj Gradcu doživelo ugoden odmev, da se bo za rokomet navdušilo še več fantov in deklet. Koga drugega bi ta tekma lahko spomnila na to, da je Slovenj Gradec staro slovensko rokometno mesto, ki že lep čas čaka na odmevnejše rezultate v domačem prvenstvu in tudi na mednarodni sceni. Hkrati pa bo to tudi pravšnji uvod v praznovanje 70 – letnice rokometa v Slovenj Gradcu, ki jo bomo obeležili v prihodnjem letu 2024. Takrat bomo praznovali mi rokometaši in Štirje kovači. Kam le čas beži…

DOLETEL NAS JE ORKAN AVSEC

Kar zadeva slovensko prvenstvo, je RK Slovenj Gradec v domači dvorani spet dobil dolenjsko lekcijo. Tokrat so nam jo (spet) odčitali igralci novomeške Krke, ki so nas premagali z devetimi goli razlike, z rezultatom 25 : 34. Fantje v belo modri opravi so se prvi polčas še nekako upirali Dolenjcem, potem pa je v dvorani ob Kopališki ulici prevladal orkan, imenovan Avsec. Mali, hiter, spreten in vztrajen levičar nam je nasul kar devet golov. Takšna je na koncu tudi bila razlika v golih. Recept, kako ustaviti Krko, sem kakšen teden nazaj videl v Velenju, kjer je Gorenje predvsem v prvem polčasu povsem onemogočilo ekipo trenerja Mirka Skoka. Izgleda, da naša ekipa še ne zmore takšnega ritma, saj v drugem polčasu tudi ni več zmogla vzpostaviti ravnotežja, kaj šele prevlade. Ostali smo pri desetih točkah in upanju, da bo v soboto v Škofji Loki morda le boljše. Tekma bo trda, saj točki krvavo potrebujemo oboji. Tekma v dvorani Poden bo imela še zanimivost, da se bosta proti nam borila dva Slovenjgradčana – Jaka Soršak in Jaroš Bulovič. Kdo bo uspešnejši? Kateri Slovenjgradčani se bodo bolj veselili? Tekma bo tudi na RZS TV, ki je dostopna na RZS livestatu na spletu.

SLOVENJGRAŠKI ROKOMETNI KOLEDAR

Rokometni klub Slovenj Gradec je izdal koledar za prihajajoče leto 2024. Na dvanajstih listih so v fotografijah predstavljeni vsi igralci članske ekipe. Na naslovnici je za mesec januar prvi kapetan ekipe Rok Cvetko z dresom številka 9. Februarja bosta na tiste, ki bodo kupili koledar, gledala Miha Kotar z dresom številka 17 in Nal Cokan, ki nosi devetico. Vseh 31 dni meseca marca bodo lastniki oz. kupci klubskega koledarja opazovali Aljaža Lampreta (36) in Miho Štalekerja (11). Aprila nam bosta dneve štela Žan Šol (15) in Žiga Lesjak (22), majske dni pa bosta napovedovala Oleksiy Yankovskyy (55) in David Saleznik (34). Junija, ko ne bo več tekem, bosta na rokometne navijače gledala Vuk Milenković (9) in Matija Pandev (23). Julija, ko nas bo večina na dopustu, seveda tudi rokometaši, bosta dneve štela David Svečko (20) in Urban Starc (27). Mesec avgust, ko bomo začeli priprave na novo sezono, bosta »napovedovalca« na koledarju Kristian Eskeričić (24) ter Jan Smolnikar (43). V septembru, ko se znova začne liga, nas bosta s koledarja pozdravljala vratarja Tilen Leben (21) in Dominik Marković (31). Mesec, ko veliko Slovencev odide na trgatev, oktober, bo napovedoval Vid Levc (14). Martinov mesec november bosta naznanjala Uroš Štumpfl (39) in Anej Majcen (10). December 2024 bodo s koledarja na nas gledali trener Nenad Maksić, njegov pomočnik Žiga Lesjak, kondicijski trener Jaka Pogorevc, fizioterapevt Nejc Krautberger ter vodja moštva Matjaž Beliš. Koledar je natisnjen v nekaj več kot stotih primerkih, je izredno lepo oblikovan, fotografije na njem pa so delo slovenjgraškega mojstra fotografije Toma Jeseničnika. Za koledar je potrebno odšteti sto evrov, ki jih obe strani razumeta kot finančni prispevek za delo kluba. Dobite ga v klubski pisarni in pri nekaterih klubskih delavcih.

MLADI IGRALCI HKRATI TUDI SODNIKI

Že večkrat sem napisal, da sem tudi sam med tistimi, ki vse bolj radi hodimo na tekme slovenske mladinske rokometne lige. Fantje iz Slovenj Gradca imajo med navijači vse več podpornikov, njihove tekme so vedno zelo dobro obiskane. Tudi zelo uspešni so, saj trenutno zasedajo drugo mesto na lestvici, takoj za Celjem. Na zadnjih nekaj tekmah sem opazil, da so nekateri teh fantov hkrati igralci in tudi pomočniki sodnikov. Na zadnji tekmi s Svišem je bilo »svetovanje« še posebej opazno, čeprav popolnoma nepotrebno. Tekmo sta zelo dobro vodila prvoligaška sodnika Satler in Pukšič. Trener Podstenšek, ki je tudi sam včasih preveč »vroč«, bi fante moral umiriti in jih navaditi, da se med tekmo posvetijo igri. Ko se »pogovarjajo oz. posvetujejo s sodniki, izgubljajo osredotočenost na tekmo, pa tudi drugače ni primerno kar naprej protestirati in sodnikom dopovedovati, da kdaj ne zapiskajo prav. K temu fante spodbujajo tudi nekateri neuki gledalci, ki – kadar sodnik ne da žoge Slovenj Gradcu, delivcem pravice namenjajo žaljive pripombe in žvižge. To z rokometom nima nobene zveze in če kdo misli, da s tem pripomore h dvigu kakovosti rokometa (in sojenja), se krepko moti. Fantje, za to, da se dokažete kot sodniki, bo čas, ko končate aktivno igralsko kariero. Sicer pa vam priznam, da zelo lepo igrate, ste v redu »klapa«. Želim si, kot vsa slovenjgraška športna in rokometna javnost, da bi bili uspešni še naprej. Vaša športna prihodnost je še najmanj odvisna od sodnikov, odvisna je predvsem od vas samih. Če hočete postati pravi, dobri rokometaši, predvsem vztrajno in dobro trenirajte.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar