Slovenj Gradec se je tudi po športni plati že tako razvil, da bi potreboval novo športno dvorano. O tem so ljudje govorili že kar nekaj let, zdaj pa so pričakovanja športnikov – med njimi najbolj rokometašev, dobila realni temelj. Občinski svet mestne občine Slovenj Gradec je minuli teden potrdil dokument identifikacije investicijskega projekta, kakor se v birokratski latovščini reče odločitvi, da občina začne postopek za izdelavo načrta in z gradnjo. V občinskih papirjih piše, da bo načrt dograditve športne dvorane in ureditev nogometnega igrišča z umetno travo veljal 3,8 milijona evrov, večino denarja pa naj bi v Slovenj Gradec prišlo iz Fundacije za šport. Nekaj malega bosta za nogometno igrišče z umetno travo dodala občina in NZS. Projekt dograditve športnega parka bo udejanjen morda že do konca leta 2025, nogometna naložba pa še prej. Športna javnost v Slovenj Gradcu je načrt kajpak pozdravila, najbolj pa so ga veseli rokometaši in nogometaši.

Prizidek k športni dvorani bo zgrajen na jugovzhodni strani obstoječe dvorane in je lociran pravokotno na obstoječ objekt. Prizidek, ki bo v bistvu dodatna dvorana z dva tisoč kvadratnimi metri, bo imel – tako podžupan dr. Peter Pungartnik, vse potrebne dodatne prostore kot so slačilnice za športnike, sanitarje, prostore za trenerje itd. Na vsaki strani zarisanega rokometnega igrišča bosta tudi dve vrsti tribun, ki bodo namenjene predvsem športnikom. Prizidek k dvorani seveda ne bo namenjen zgolj rokometu, saj bosta v njem zarisani tudi dve igrišči za košarko, v dvorani pa bo mogoče organizirati tudi vadbo drugih športnikov. Za nas rokometaše je najpomembnejše dejstvo, da poslej v primeru zasedenosti stare dvorane ne bo več potrebno odpovedovati treningov ali iskati vadbene površine drugod. Ali kot se je zadnja leta večkrat dogajalo, da smo morali tekme serijsko prestavljati zaradi maturantskih plesov, koncertov ali drugih športnih prireditev.

ROKOMETAŠI SMO ZADOVOLJNI

Zdajšnja slovenjgraška športna dvorana je bila zgrajena in odprta konec leta 1977. Takrat ob njej še ni bilo druge osnovne šole in je bila namenjena predvsem športnikom, tudi rekreativcem. Zdaj, skoraj petdeset let pozneje, je še vedno zelo lepa in ohranjena dvorana – navzlic temu, da je vmes že dobila prizidek za judo in druge individualne športe, že zdavnaj premala za vse v Slovenj Gradcu, ki bi se radi športno udejstvovali, tekmovalno ali zgolj rekreativno. Sogovornik, podžupan dr. Peter Pungartnik, je rekel, da se na mestni občini zavedajo svoje odgovornosti pri zagotavljanju razmer za vse večje športno udejstvovanje svojih občanov, pa tudi za dejavnost vrhunskega športa. Pred leti je bilo v Slovenj Gradcu že veliko razmislekov o tem, kako zagotoviti optimalne razmere za razvoj predvsem rokometa. Govor je bil tudi o čisto novi športni dvorani s kapaciteto okrog 2500 gledalcev, a so se plani zdaj spremenili in v najnovejši različici govorimo o prizidku, a z veliko in primerno igralno površino. V teh gospodarskih razmerah moramo biti zadovoljni tudi s tem predlogom. Za primer, tudi v Trebnjem na Dolenjskem, kjer je rokomet zdaj šport številka ena, ne gradijo nove športne dvorane, temveč prizidek njej. Oni bodo prizidek namenili predvsem gledalcem, igrali pa bodo še vedno v osnovnošolski telovadnici.

Podžupan dr. Peter Pungartnik, tudi sam navdušen pristaš športa, predvsem rokometa in nogometa – slednjega je dolga leta igral tudi sam, si je drznil napovedati, da bi nogometno igrišče z umetno travo v Slovenj Gradcu lahko dobili že do konca prihodnjega leta. Novo igrišče bo locirano v podaljšku zdajšnjega štadiona, obsegalo pa bo prostor dveh zdajšnjih manjši igrišč severno od stare železniške postaje. Tam sta zdaj dve igrišči, eno za mali nogomet z umetno travo, in večji vadbeni prostor s travnato površino. Lahko si mislite, kako bosta veseli šele dve stotniji mladih nogometašev Nogometne šole Slovenj Gradec, ko bosta lahko nemoteno trenirali ob vsakem vremenu. Podžupan je tudi poved, da se bo mestna občina prijavila na bližnji razpis Fundacije za šport in prepričani so, da bodo s projektom uspeli.

Ko je prejšnji teden v javnost prišla namera mestne občine, da bistveno poveča športne vadbene površine s prizidkom k športni dvorani, so se na družabnih omrežjih oglasili številni Slovenjgradčani. Skoraj vsak je imel še kakšen predlog, eden duhovitejših pa je bil, naj bi prej zgradili hitro cesto, da bo sploh še kdo prišel igrat v Slovenj Gradec. Vsi, ki pridejo na prireditve v Slovenj Gradec iz Slovenije, se prvi del poti peljejo po avtocesti, potem pa morajo še skozi Hudo luknjo. Če nam približno istočasno uspeta dva velika meta – izgradnja ceste oz. tretje razvojne osi je kajpak državni projekt, smo zmagali. A za zmago se bo potrebno še potruditi, vsak pri svojem delu.

ŠKATLICA CIGARET

Rokometni klub Slovenj Gradec je bil po tekmi s Svišem kaznovan s 400 evri, ker je nekdo s tribune pred koncem tekme enemu od sodniku v hrbet vrgel prazno škatlico za cigarete. Klub je kazen že poravnal in se z navijači tudi pogovoril, da tega ne bodo več počeli. V rokometu je prazna škatlica za cigarete vredna 400 evrov, v nogometu pa za malo večji denar, za 700 evrov, na tribuni lahko uprizorijo množičen pretep, kakor se je nedavno zgodilo v Rogaški Slatini. Malo za šalo, mogoče smo v Slovenj Gradcu imeli smolo, da smo za delegata tisto soboto imeli nekoč poklicnega gasilca, ki seveda ve, da so cigaretni ogorki oz. čiki lahko hudo nevarni za morebitni požar. Zamislite si, da bi v škatlici bil ogorek in bi vse zgorelo. Takrat bi 400 evrov bilo premalo, da bi obnovili dvorano in izplačali odškodnine vsem pritožnikom. Na koncu smo jo še dobro odnesli. Gasilec Samo je v tem primeru ravnal čisto prav.

ROKOMET PONOVNO V VUZENICI

Bila so leta, ko so vuzeniška dekleta igrala v slovenski ligi, fantje iz tega kraja v Dravski dolini pa v drugi republiški ligi. Potem je rokomet v Vuzenici zamrl, a ga zdaj poskušamo obuditi s pomočjo Slovenj Gradca. Naš trener Milan Ramšak je v tamkajšnji osnovni šoli začel z rokometnim krožkom, ki ga za zdaj obiskuje štirinajst fantov. Ti za zdaj vadijo dvakrat tedensko. Šolska telovadnica v Vuzenici nima dimenzij za rokometno igrišče, zunaj pa bo vsak čas težko trenirati. Kako se bo razpletla nova vuzeniška rokometna zgodba, je težko napovedati, obstaja tudi možnost za to, da bi z rokometom začeli tudi v Radljah, kjer pa je športna dvorana pravih dimenzij. Ali bi ti skupini vadečih fantov lahko združili, ali pa se bodo tisti najbolj zagreti morda vozili na treninge v Slovenj Gradec, zdaj še ni mogoče napovedati. Tudi dravograjska nogometna šola ima fante iz vseh koroški krajev, čeprav z mladimi dobro delajo tudi na Prevaljah, na Ravnah, v Slovenj Gradcu in v Radljah. O mestu rokometa na Koroškem bo potreben temeljit razmislek, kasneje pa tudi prave odločitve. Možnosti za to zagotovo so, pravzaprav vedno večje. O tem menda nekaj govori tudi strategija RZS za razvoj tega športa pri nas do leta 2030.

MLADI NAVDUŠUJEJO

Naša članska ekipa je prejšnji teden doma izgubila z Ribnico. Bilo je štiri gole za goste. Maksićevi fantje še vedno iščejo pravo formulo za boljšo formo in nove točke, mladinci in kadeti pa vedno znova navdušujejo. Mladinci so že tri dni po domačem članskem porazu z Ribnico na gostovanju na Dolenjskem gladko premagali Ribničane z rezultatom 32 : 26, kadeti pa so kvalifikacijah za enotno ligo v gosteh v Šoštanju premagali Društvo rokometne šole Sebastjana Soviča z 28 : 27. Mladinci so trenutno drugi v prvi slovenski ligi, takoj za Celjem, kadeti, ki kvalifikacije za enotno ligo igrajo vsako leto, pa so se skupaj s Šoštanjčani, tudi uvrstili v ligo najboljših slovenskih ekip. Če kdo reče, da je v Slovenj Gradcu ta čas bolj zanimivo hoditi na mladinske in kadetske tekme, ima po svoje lahko prav. Verjamem, da se uspehom mladih kmalu pridružijo tudi člani. Želimo jim, da čimprej najdejo energijo za to. Na tribunah smo vedno z njimi.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar