Kar nekaj let smo rokometno reprezentanco Slovenije lahko spremljali le po televiziji. Ta konec tedna pa četa Uroša Zormana, ki se po uspešnem svetovnem prvenstvu letos na Poljskem pripravlja na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji, prihaja na prijateljsko tekmo s sosednjo Avstrijo v Slovenj Gradec. Tekma bo v dvorani ob Kopališki ulici v petek, 29. decembra ob 15.15 h. Fantje pod vodstvom selektorja Uroša Zormana, tudi trenerja vodilnega Trima, že vadijo v Celju in Laškem. Selekcijo Avstrije bo v Slovenj Gradec pripeljal Aleš Pajovič, nekoč tudi odličen igralec Celja. Rokomet v Avstriji zadnja leta lepo napreduje. V ospredje prihajajo novi in novi klubi, medtem pa nekaterih nekdanjih vrhunskih ekip, kot sta bili West Wien in Wagner biro iz Gradca, ni več med živimi. Vidno vlogo v avstrijskem prvoligaškem tekmovanju igra tudi naš prvi sosed čez mejo – Ferlach oz. Borovlje. Zdaj so v sredini lestvice.

Avstrijce bo na bližnje evropsko prvenstvo v rokometu popeljal selektor Aleš Pajovič. Naši sosedje so izžrebali skupino B, v kateri so še Romunija, Hrvaška in Španija. Jasno je, da imajo Avstrijci zelo težko skupino. Vse tekme bodo odigrali v Mannheimu, v Sap areni. Tekme bodo odigrali 12. januarja z Romunijo, 14. januarja s Hrvaško in 16. januarja s Španijo. Slovenija se bo v prvem delu prvenstva utaborila v glavnem mestu Berlinu, tekme pa bodo v Mercedes Benz Areni. Slovenija prvo tekmo igra 11. januarja ob 18. uri proti Ferskim otokom, 13. januarja ob 18. uri bo tekma s Poljsko, z glavnimi favoriti skupine Norvežani, ko bomo že vedeli, pri čem smo, pa bomo igrali 15. januarja ob 20.30 h. Prvouvrščeni ekipi iz naše skupine D bosta tekmovanje nadaljevali v pristaniškem Hamburgu.

KAJ LAHKO DOSEŽEMO V NEMČIJI?

Slovensko rokometno javnost seveda najbolj zanima, kaj bo na Euru dosegla naša reprezentanca. Zdaj je že jasno, da Zorman na evropsko prvenstvo odhaja brez kar nekaj sicer stalnih reprezentantov. V Nemčijo ne bo igralcev Barcelone Domna Makuca in Blaža Janca. Prvi okreva po operaciji kolena, Janc pa občuti bolečine v hrbtu in ga po ponovnem pregledu v Celju tudi ne bo med izbranci. Žal je zaradi poškodbe tetive izven ekipe tudi celjski pivot Stefan Žabić, s Poljske pa prihajajo novice, da je sicer lažje poškodovan tudi Miha Zarabec. Držimo pesti, da se med pripravami in trening tekmami ne bo poškodoval še kdo. Namesto Žabića je Zorman že vpoklical Gorenjevega krožnega napadalaca Jerneja Drobeža. Po tekmi z Avstrijo bodo slovenski reprezentanti imeli tri dni praznikov, na treningih v Ljubljani pa se znova zberejo že 2. januarja. Sledi odhod v hrvaško Istro, kjer se bodo srečali še z reprezentancama Črne gore in Hrvaške na Croatia pokalu. Tudi Črnogorci in Hrvati gredo na Euro v Nemčijo, kjer bodo tudi Srbi in Severni Makedonci.

Selektor Uroš Zorman se izpada igralskega kadra niti ni ustrašil. Ob snidenju ekipe v Celju je za TV Slovenija rekel, da bodo izpad pomembnih igralcev nadomestili pač tisti, ki so zdravi. Reči je treba, da ima selektor na desnem krilu dobri nadomestili za Blaža Janca, to sta Domen Novak in Gašper Marguč. Prvi igra v nemški ligi, drugi pa se z madžarskim Veszpremom bojuje za evropski klubski naslov. Na mestu srednjega zunanjega (tudi levega) vsi veliko pričakujemo od Aleksa Vlaha, na pivotu pa bi lahko zasijal Trebanjec Horžen, ki sicer igra v Nemčiji. Zorman je v Celju rekel, da na skupnih dnevih treningov ne bo treniral fizike, temveč bo največ pozornosti namenil uigravanju ekipe, uigravanju že osvojenih in tudi novih akcij oz. taktičnih elementov igre.

Kaj torej lahko pričakujemo od slovenske rokometne reprezentance na evropskem prvenstvu v Nemčiji? Selektor Zorman je optimist in realist obenem. Ondan je, v pogovoru za Radio Slovenija, dejal, da je slovenski domet realen v razvrstitvi od petega do osmega mesta. Na letošnjem svetovnem prvenstvu na Poljskem je bila Slovenija deseta, na Euru bi torej lahko pričakovali kakšno mesto višje. Zormanu je predvsem v zadnjem letu uspelo spodbuditi igralce, da so se vrnili med boljše reprezentance v Evropi, za kaj več – tu mislim na preboj v polfinale, pa bo potrebno še kaj več. Tudi sreče.

UJELI SO SE ŠELE NA KONCU

Po treh mesecih in pol smo dočakali konec prvega dela slovenskega prvenstva v rokometu, na kratko rečeno NLB lige. Slovenj Gradec je po trinajstih kolih osmi, z istim številom točk kot deveti Koper. Mi in Primorci imamo dvanajst točk. Po prvem delu na lestvici vodi trebanjski Trimo (25), drugi so aktualni prvaki Celjani (24), tretji Velenjčani (23) itd. Na zadnjih štirih mestih so Loka, Slovan, Ljubljana in Dobova. Vrstni red se bo v drugem delu kajpak še premešal, tako na vrhu kot pri dni. Prav zanima me, kdo bo postal državni prvak, tudi, kdo se bo moral preseliti v prvo B ligo. Zadnji trije gotovo, enajstouvrščena ekipa pa bo svoj prvoligaški status morala potrditi z dvema tekmama proti drugo uvrščenemu iz prve B lige. Bolj kot drugi nas zanima, kaj bo v drugem delu prvenstva napravil RK Slovenj Gradec.

Medtem ko so igralci in strokovno vodstvo odšli na zaslužen dopust, me je zanimalo, kaj o jesenskem delu prvenstva menijo v vodstvu kluba. Direktor Grega Krivec je bil prislovično kratek in jedrnat. »Seveda bi lahko bilo boljše, kot je izpadlo. Na začetku nismo ujeli pravega ritma, najbrž se je poznala tudi menjava trenerja. Proti koncu lige smo le ujeli pravi ritem in osvojili smo dvanajst točk, le dve manj kot lani. Imeli smo tudi nekaj smole, če bi se kakšna žoga na kateri od tekem drugače odbila, bi bilo točk več«, je bil jedrnat direktor RK Slovenj Gradec Grega Krivec.

Bo v članski ekipi prišlo do kakšne spremembe, bo kakšen nov igralec, vprašam naprej. »Sprememb ne bo veliko morda se okrepimo še z igralcem na mestu desnega zunanjega, da Eskeričić ne bo več sam in tako obremenjen. Nekaj imamo nagledanega, kmalu bo znano«, je odvrnil direktor Krivec. In obenem dodal, da ga veseli vse večje število obetavnih naraščajnikov iz kadetskih in mladinskih vrst. Med njimi je tudi vse več reprezentantov. Ko se še poveča prirast iz domačega naraščaja, ne bo več treba okrepitev iskati na rokometni tržnici. Ob tem moram poudariti velik uspeh mladinske vrste, novinke v prvi ligi, ki je prvi del sklenila na odličnem drugem mestu. Mladinci in njihov trener Martin Podstenšek si zaslužijo priznanje in pozornost.

NADALJUJEMO 8. JANUARJA

S pripravami na spomladanski del prvenstva bo članska ekipa začela v ponedeljek, 8. januarja. Dva dni kasneje se bodo fantje s strokovnim vodstvom ter vodstvom ekipe odpravili na že tradicionalne priprave v Portorož. Tam jih bo v Luciji gostil podpredsednik RK Slovenj Gradec Miha Raj v svojem hostlu. Prvi dan bodo Slovenjgradčani odigrali tudi že prvo tekmo za trening s starimi znanci, zdaj B-ligašem Izolo, čez dva dni pa še s Koprom, ki smo ga nedavno gostili v Slovenj Gradcu. Ko se ekipa vrne iz Portoroža, sledita še dve tekmi (ena doma, druga v gosteh) s Ferlachom (Borovljami), avstrijskim prvoligašem. Tretjega februarja pa se s tekmo Slovan – Slovenj Gradec že začne drugi del NLB lige, v prvi domači tekmi spomladi pa v svoji dvorani pričakujemo jeseni odličen Ormož. Zanimivo zna biti že kar na začetku.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar