Derbi z Gorenjem je mimo, nismo izgubili, to je za Slovenj Gradec uspeh. Minuli teden sem zapisal, da so tekme med Slovenj Gradcem in Gorenjem (nekoč Šoštanjem in Velenjem) včasih bili derbiji in da morda nekoč spet bodo, a so me dogodki (beri domači igralci) prehiteli. Izpadlo je tako, da je tekme s sosedi bila derbi in da bi lahko zmagali eni ali drugi. Na koncu je izpadlo tako, da je bil remi. Vsi smo bili zadovoljni; Slovenjgradčani zato, ker nismo izgubili, ampak po seriji slabših rezultatov osvojili točko in z njo prišli do prepotrebne samozavesti, Velenjčani pa zato, ker so na koncu rešili kožo, gledalci, eni in drugi pa zato, ker smo videli dobro, napeto tekmo z nepredvidljivim rezultatom. Zadovoljna sta bila oba trenerja, Nenad Maksić in Zoran Jovičić, čeprav sta oba iskala zmago. Generalno, takšne kakovostne tekme imamo gledalci zelo radi, če pa so povrh še napete in za domače rezultatsko uspešne, pa še toliko bolj. Druge podrobnosti tekme z Gorenjem pustimo ob strani in naj jih analizirajo vsi po svoje, jaz bom več pozornosti posvetil Aneju Majcenu, mlademu, še ne dvajsetletnemu desnemu krilu Slovenj Gradca, ki je na tekmi s sosedi prišel, videl in zmagal. Dočakal je svojih pet minut in navdušil predvsem domače ljubitelje rokometa.

MAJCENI SO VEDNO BILI KRILA

Ker je zaradi bolezni izostal Uroš Štumpfl, je na desno krilo v soboto stopil Anej Majcen. S fanti trenira že dve leti, doslej pa je v glavnem igral za mladinsko ekipo. Veliko jih je bilo, ki so pričakovali, da bo »kriza«, a se je izkazalo, da je bil Majcenov nastop uspeh za vse. Za klub, fant je dal pet lepih golov, zanj osebno, ker je polni dvorani in vsem v domačem klubu dokazal, da zna in zmore, in tudi trenerju Nenadu Maksiću, ki je »dobil« novega dobrega igralca. Slovenjgraško gledalstvo Aneja Majcena sicer pozna, a o njem ne več kaj več. Nova Devetmetrovka je priložnost, da ga spozna še boljše.

Po končanem torkovem treningu se usedeva k zapisničarki mizi v športni dvorani in pove mi svojo športno zgodbo. Anej Majcen: »Star sem devetnajst let, sem Slovenjgradčan, prihajam iz športne, rokometne družine. Rokometaša sta bila tudi moj oče Dušan in njegov starejši brat, moj stric Marjan. Oba sta igrala na levem krilu, jaz pač na desnem, ker sem levičar. Prvo tekmo za člansko ekipo Slovenj Gradca sem odigral pred dvema letoma v Trebnjem, tam sem (iz sedemmetrovke) zabil tudi svoj prvoligaški gol. Ja, tekma z Gorenjem pa je bila zame priložnost, da se izkažem. Jaz sem bil zadovoljen, slišal sem, da tudi trener, soigralci te gledalci«, tri dni po tekmi z Gorenjem pove »novo« desno krilo Slovenj Gradca. V nedeljo na mladinski tekmi mi je Samo Lampret rekel, da »imamo novega igralca«, pomislil sem, da koga pripeljali. Vprašujoče ga pogledam, on pa se nasmeji in pokaže na desnokrilnega Aneja Majcena, ki je z očetom na mladinski tekmi spremljal svoje prijatelje. »Saj on ni nov, v klubu je že dolgo«, mu odvrnem, on pa, ampak »naš nov odličen igralec pa je od sobote«. Seveda je mislil od tekme z Gorenjem, ko je pet Majcenovih projektilov končalo v Gorenjevi mreži.

ANEJ JE PREPRIČAL TUDI MAKSIĆA

Anej Majcen je v soboto na tekmi z Gorenjem o svojih sposobnostih prepričal zahtevno slovenjgraško občinstvo, tudi soigralce, kaj pa trenerja Nenada Maksiča? »Aneja dobro poznam, na tekmi z Velenjčani pa je pokazal, da je iz pravega testa. Priprave je dobro oddelal, vmes je bil dva tedna tudi bolan in ko je dobil priložnost, jo je izkoristil. Vsi smo zadovoljni, najbolj pa gotovo on sam. Upam, da bo tako nadaljeval. Vse bo odvisno od njega, verjamem, da gre za novega dobrega igralca iz domačih vrst«, je rekel Maksić. Vsako takšno »odkritje« bo za novega trenerja Slovenj Gradca zelo dobrodošlo. Morda novo pride že kmalu, mladi trkajo na vrata.

Tisti, ki smo že lani in predlani hodili na mladinske tekme, smo že dobro vedeli za kakovosti Aneja Majcena. Na mnogih tekmah druge mladinske lige je bil najboljši strelec, izredno hiter je v nasprotnih napadih in natančen pri strelih na gol. Na eni od tekem prejšnje mladinske sezone je dal celo sedemnajst golov, bil je najboljši strelec kluba in celotne lige. Zaradi tega je tudi postal tudi slovenski mladinski reprezentant. A tudi tam mu niso najbolj zaupali, zdaj se je izkazalo, da niso ravnali prav. Kakor da je mladi Slovenjgradčan čakal na tekmo z Gorenjem, da je pokazal, kar zna in zmore. A ne gre zgolj za »poklicne« rokometne spretnosti, temveč tudi za odnos do športa in kluba nasploh. Še v lanski sezoni je Anej Majcen velikokrat bil na dveh treningih, na mladinskem in na članskem. Skoraj nikoli ni manjkal, ne zaradi tega, ker so treningi obvezni, temveč zato, ker ima rokomet v krvi in ker ima rad svoj klub.

DOPOLNILNI TRENINGI DOMA

»Upam, da sem pokazal svoj talent in znanje. Vse minule mladinske tekme, zdaj zanje ne igram več, so bile odlična priprava za vključitev v člansko ekipo. Pri mladincih sem imel povprečje okrog deset golov na tekmo, največ, kar sedemnajst, pa se jih v minuli sezoni doma dal Ormožu« se spomni novi junak slovenjgraškega rokometnega občinstva. »Zakaj ne igraš levega krila kot oče in stric«, ga vprašam in odgovori mi kratko in jasno. »Ker nimam roke za to«. Desničar na levem krilu, to v sodobnem rokometu preprosto ni mogoče.

Kakšni pa njegovi načrti? Zdaj bi se najprej rad uveljavil in potrdil v domačem klubu. Kaj pa čez čas, bi šel še kam drugam, v tujino? »Kakšno ponudbo seveda že imam, a za zdaj ne bi šel nikamor. Doma v Slovenj Gradcu se dobro počutim, potem pa bom videl, kako se bomo dogovorili. Nikamor se mi ne mudi«, kratko odvrne. Kaj pa Dobova, petkova nova prvenstvena tekma, ga vprašam. »Težka tekma bo, to je gotovo. Upam, da bom igral, računam na zmago«, je kratek in jedrnat Anej Majcem.

Pri njih doma imajo svojevrsten rokometni kabinet. Oče Dušan, nekdanje levo krilo Slovenj Gradca, ki je mnogo prehitro prekinil športno kariero z nasveti rad pomaga svojemu sinu Aneju na desnem krilu. »Oče mi veliko pove, tudi to, kako uspešno igrati v obrambi, kam streljati posameznim vratarjem, kje so njihove šibke točke itd.«, doda nov ljubimec slovenjgraške rokometne publike Anej Majcen. Popoldanska ali večerna dopolnilna šola rokometa. Do kam bi prišli z rokometom v Slovenj Gradcu, če bi bilo takšnih fantov (in očetov, če so kdaj igrali rokomet)?

Umestno vprašanje. Ali imamo v Slovenj Gradcu še kakšnega skritega, še nedokazanega talenta? Včasih se zazdi, da svojim fantom premalo zaupamo. Potem nas pa prijetno presenetijo. Upam, da bo Samo Lampret še kdaj lahko rekel, »da imamo novega (domačega) igralca«.

DRUGO LETO LIGA NLB PO NOVEM

Vodilni v Rokometni zvezi Slovenije so v soglasju z večino klubov že pred časom dorekli spremembe v prvi moški ligi, združenje prvoligašev pa je v torek tudi definiralo celoten tekmovalni sistem. Že kar nekaj časa je bilo jasno, da bo slovenska liga od naslednjega leta naprej dvanajstčlanska, zdaj pa postalo tudi jasno, kako bo potekalo tekmovanje dvanajsterice. Najpomembnejše je, da se vrača nova končnica ali play off. Dvanajsterica bo najprej odigrala ligo z dvaindvajsetimi krogi, potem pa se bodo moštva razdelila v tri skupine s po štirimi klubi. Dve skupini klubov s po štirimi ekipami se bosta borili za naslov prvaka, zadnji štiri pa za obstanek v ligi.

Razigravanje v zgornjih dveh skupinah najboljših osmih bo tudi potekalo po dvokrožnem sistemu, torej vsak z vsakim doma in na tujem. Eno skupino bodo tvorile prva, četrta, peta in osma ekipa iz prvega dela lige, drugo pa drugi, tretji, šesti in sedmi iz prvega dela. Že to je po šest dodatnih tekem za vsako ekipo. Ekipe bodo, glede na uvrstitev v prvem delu, v razigravanje prenesle določeno število točk. Vodilni v skupini bo dobil šest, drugi štiri, tretji tri in zadnji nič točk. To zato, da bi klubi po rednem delu prvenstva, ki so bili višje uvrščeni, ne izgubili prednosti, ki so si jo bodo priigrali. Naslednja stopnja bo polfinale, v katerem se bosta najboljši ekipi pomerili z drugo uvrščenima moštvoma iz nasprotnih skupin. V polfinalu in finalu ter v tekmi za tretje mesto bodo igrali in dve zmagi. Tretje in četrtouvrščene ekipe bodo razigravanje nadaljevale s po dvema tekmama, boljša bo ekipa, ki bo imela boljšo razliko med danimi in prejetimi goli. V primeru, da bo skupen rezultat neodločen, ne bo podaljškov temveč takoj sedemmetrovke. V zadnji četverici, ki jo bodo po odigranih šestih tekmah tvorili deveti, deseti, enajsti in dvanajsti klub, bo v drugo ligo izpadel zadnji, predzadnji pa se bo za obstanek v ligi na dveh tekmah pomeril z drugo uvrščenim iz prve B lige.

MIHA RAJ: PO DANSKEM RECEPTU

»Menim, da bo nov sistem tekmovanja za gledalce veliko bolj zanimiv kot zdajšnji« je rekel Miha Raj, podpredsednik RK Slovenj Gradec. »Zgled za takšen sistem tekmovanja smo našli na Danskem. Razigravanje bo gotovo pritegnilo večjo pozornost gledalcev, prvenstvo bo veliko bolj zanimivo«, je rekel Miha Raj. Boljši bodo pri razigravanju imeli prednost v točkah, njihovi zasledovalci pa ne bodo brez možnosti za napredovanje, če bodo v nadaljevanju odigrali dobro. Kakšno naključje, tudi Miha Raj, podpredsednik RK Slovenj Gradec, hotelir iz Lucije, je bil včasih desno krilo. Danes so v Devetmetrovki glavni levičarji z desnega krila. »Tudi zaradi zanimivih končnic so danska rokometna prvenstva tako zelo zanimiva, rokomet pa zelo priljubljen« je dodal Miha Raj in dodal, da bi poslej rokomet tudi v Sloveniji lahko prišel na kakovostnejšo raven.

V Slovenj Gradcu upamo, da bomo naslednjo sezono med tistimi, ki se bodo borili v prvih dveh skupinah, torej za prvaka, sodelovali tudi mi. Seveda pa moramo prej končati letošnje prvenstvo, ki bo izločilo zadnje tri na lestvici, pa še enajsti se bo v boju za obstanek pomeril z drugim in prve B lige.

Drugače kot doslej pa bo od naslednje sezone potekalo tudi pokalno tekmovanje. Prihajajo tako imenovani nosilci skupin. Kako bo, bomo šele videli.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar