V Nemčiji bo od 10. do 28. januarja letos evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Na njem bo sodelovala tudi Slovenija, katere navijači od reprezentance tudi tokrat veliko pričakujejo. Slovenski rokometaši so pred Eurom, prvi del bodo odigrali v Berlinu, dodobra ogreli tudi slovenjgraške in koroške ljubitelje rokometa, saj so prvo od treh pripravljalnih tekem z Avstrijo odigrali v Slovenj Gradcu. Sogovornik Devetmetrovke Uroš Zorman, selektor naše reprezentance, je v pogovoru nanizal svoja pričakovanja na Euru, spregovoril o prihodnosti slovenskega rokometa, spomnil pa se je tudi svojih nastopov v Slovenj Gradcu pred več kot dvajsetimi leti. Naj spomnim, Uroš Zorman je kot igralec štirikrat osvojil evropsko klubsko prvenstvo. Najboljši v Evropi je bil z Ademarjem Leonom, Celjem Pivovarno Laško, Ciudad Realom in Kielcami. S Slovenijo je kot igralec osvojil tudi srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2004. Zdaj je, poleg tega, da je selektor slovenske izbrane vrste, tudi trener slovenskega ligaša Trima iz Trebnjega, zato kajpak zelo dobro pozna tudi razmere, s kakršnimi se srečuje slovenski klubski rokomet. Najbolj nas je zanimalo, kaj lahko pričakujemo na bližnjem evropskem prvenstvu.

• 𝗚𝗼𝘀𝗽𝗼𝗱 𝗭𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻, 𝗸𝗮𝗸𝗼 𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗶𝗹𝗶 𝘇𝗮𝗱𝗼𝘃𝗼𝗹𝗷𝗻𝗶 𝘀 𝘁𝗲𝗸𝗺𝗼 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗶 𝗔𝘃𝘀𝘁𝗿𝗶𝗷𝗶? 𝗩𝗲𝗺𝗼, 𝗱𝗮 𝗷𝗲 𝘁𝗼 𝗯𝗶𝗹 𝘀̌𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗿𝘃𝗶 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗰̌𝗻𝗶 𝗽𝗿𝗲𝗶𝘇𝗸𝘂𝘀, 𝗽𝗮 𝘃𝗲𝗻𝗱𝗮𝗿?

Najbolj pomembna je bila kajpak zmaga, po začetku teh prazničnih dni, ko tudi igralci niso bili več čisto pri stvari. Imeli smo dobre trenutke, pa tudi nekaj slabih. V drugem polčasu smo povedli že za štiri, pet golov, pa prednost spet vse zapravili. Priložnost so dobili vsi igralci, preizkusili smo številne akcije, postavitve v obrambi. Zraven sicer še ni bilo Vlaha in Blagotinška, a sem bil zadovoljen. Že za vzdušje je pomembno, da smo zmagali. Na tekmi sem dobil kar nekaj odgovorov o tem, kaj nam gre, kaj ne, kaj izboljšati itd.

• 𝗧𝘂𝗱𝗶 𝗔𝘃𝘀𝘁𝗿𝗶𝗷𝗰𝗶 𝗻𝗶𝘀𝗼 𝘃𝗲𝗰̌ 𝗼𝗱 𝗺𝘂𝗵. 𝗩 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗰𝘂 𝘀𝗼 𝗼𝗱𝗶𝗴𝗿𝗮𝗹𝗶 𝘇𝗲𝗹𝗼 𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼?

Res je. Pred mesecem so bili na turnirju na Portugalskem, kjer so premagali domačine, Tunizijo in Švico. To vse pove. Če kdo misli, da je Avstrija kot je bila pred petimi, desetimi leti, se moti. Zelo so napredovali, tudi njihovi najboljši igralci igrajo v tujini, tudi v nemški ligi. Zato mislim, da je bila Avstrija primeren tekmec, morda tudi za odtenek ali dva premočan. Vtis je bil dober, utrip reprezentance tudi. Na koncu je pomembna tudi zmaga, že zaradi vzdušja v ekipi.

• 𝗞𝗮𝗷 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗹𝗮𝗵𝗸𝗼 𝗽𝗿𝗶𝗰̌𝗮𝗸𝘂𝗷𝗲 𝗻𝗮 𝗹𝗲𝘁𝗼𝘀̌𝗻𝗷𝗲𝗺 𝗲𝘃𝗿𝗼𝗽𝘀𝗸𝗲𝗺 𝗽𝗿𝘃𝗲𝗻𝘀𝘁𝘃𝘂 𝘃 𝗡𝗲𝗺𝗰̌𝗶𝗷𝗶. 𝗡𝗲𝗱𝗮𝘃𝗻𝗼 𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗸𝗹𝗶, 𝗱𝗮 𝗷𝗲 𝗻𝗮𝘀̌ 𝗱𝗼𝘀𝗲𝗴 𝗼𝗱 𝗽𝗲𝘁𝗲𝗴𝗮 𝗱𝗼 𝗼𝘀𝗺𝗲𝗴𝗮 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗮. 𝗔𝗹𝗶 𝗹𝗮𝗵𝗸𝗼 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗰𝗶 𝘀𝗲𝘇̌𝗲𝗺𝗼 𝗺𝗼𝗿𝗱𝗮 𝘀̌𝗲 𝘃𝗶𝘀̌𝗷𝗲, 𝗸𝗷𝗲𝗿 𝗯𝗶 𝘃𝗮𝘀 𝗿𝗮𝗱𝗶 𝘃𝗶𝗱𝗲𝗹𝗶 𝘁𝘂𝗱𝗶 𝗻𝗮𝘃𝗶𝗷𝗮𝗰̌𝗶?

Če smo realni, imamo kakovost za uvrstitev od petega do desetega mesta. Ob predpostavki, da bomo vsi zdravi, pa imamo tudi kvaliteto, da premagamo tudi koga od velikih. Če bomo hoteli iti v boj za medalje, pa bomo itak morali premagati katero od močnejših reprezentanc. Vse imamo, ob dobrih dnevih se lahko uvrstimo tudi v boj za medalje. Vse je v naših rokah.

• 𝗩 𝗱𝘃𝗲𝗵 𝗹𝗲𝘁𝗶𝗵, 𝗸𝗮𝗿 𝘃𝗼𝗱𝗶𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗰𝗼, 𝘀𝘁𝗲 𝗳𝗮𝗻𝘁𝗼𝗺 𝘃𝗿𝗻𝗶𝗹𝗶 𝘃𝗲𝘀𝗲𝗹𝗷𝗲 𝗱𝗼 𝗿𝗼𝗸𝗼𝗺𝗲𝘁𝗮. 𝗦𝗽𝗲𝘁 𝗶𝗴𝗿𝗮𝗷𝗼 𝘀 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘀𝘁𝗷𝗼, 𝗸𝗮𝗿 𝗷𝗲 𝗽𝗼𝗴𝗼𝗷 𝘇𝗮 𝘂𝘀𝗽𝗲𝗵 𝗻𝗮 𝗺𝗲𝗱𝗻𝗮𝗿𝗼𝗱𝗻𝗶𝗵 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗰̌𝗻𝗶𝗵 𝘁𝗲𝗸𝗺𝗮𝗵. 𝗞𝗹𝗷𝘂𝗯 𝘁𝗲𝗺𝘂, 𝗱𝗮 𝘇 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗰𝗼 𝘁𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁 𝗻𝗲 𝗯𝗼 𝗝𝗮𝗻𝗰𝗮, 𝗠𝗮𝗸𝘂𝗰𝗮, 𝗭̌𝗮𝗯𝗶𝗰́𝗮 𝗶𝗻 𝘁𝘂𝗱𝗶 𝗢𝘃𝗻𝗶𝗰̌𝗸𝗮, 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗰𝗶𝗹𝗷𝗶 𝗻𝗮 𝗘𝘂𝗿𝘂 𝗻𝗶𝘀𝗼 𝗻𝗶𝗰̌ 𝗺𝗮𝗻𝗷𝘀̌𝗶?

Ne vem, ali so vsi najbolj zadovoljni, tudi glede na moje zahteve, mojo postavitev. Kljub temu, da na tekmi ni bilo tudi Vlaha in Blagotinška, pa tudi Janca, Makuca in Žabića, ki so že vsi zelo uigrani, je bilo v redu. Je pa res, da mi tudi nimamo tako velikega bazena, iz katerega bi črpali nove in nove igralce. Ko se v celoti vrneta Vlah in Blagotinšek, bo gotovo še boljše. Vsaka odsotnost se nam pozna. Cilji na Euru pa so od petega do desetega mesta, če se nam ponudi priložnost za kaj več, morda za medaljo, toliko boljše.

• 𝗠𝗲𝗱 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗼 𝘁𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁 𝗹𝗲 𝘁𝗿𝗶𝗷𝗲 𝗶𝗴𝗿𝗮𝗹𝗰𝗶 𝗶𝘇 𝗸𝗹𝘂𝗯𝗼𝘃 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗹𝗶𝗴𝗲. 𝗝𝗲 𝗸𝗼𝗻𝗸𝘂𝗿𝗲𝗻𝗰𝗮 𝘃 𝗱𝗼𝗺𝗮𝗰̌𝗶 𝗹𝗶𝗴𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗹𝗮𝗯𝗮, 𝗱𝗮 𝗯𝗶 𝗽𝗼𝗻𝘂𝗱𝗶𝗹𝗮 𝘃𝗲𝗰̌ 𝗸𝗮𝗸𝗼𝘃𝗼𝘀𝘁𝗻𝗶𝗵 𝗶𝗴𝗿𝗮𝗹𝗰𝗲𝘃?

Dejstvo je, da smo v Sloveniji, kar zadeva rokomet, malo zaspali. Nekaj dobrih igralcev gotovo je, a so ti, ki igrajo v tujini, za zdaj še boljši. Če pogledam slovensko ligo, so dobri predvsem mladi igralci, njihov čas pa šele prihaja. Morajo čim več igrati, tekme, tekme in še enkrat tekme. Ni druge poti. Slovenska liga nima starejšega igralca, ki bi lahko prišel v reprezentanco, ima pa dobre mlade igralce. Ti pa potrebujejo čas.

• 𝗙𝗲𝗿𝘀𝗸𝗶 𝗼𝘁𝗼𝗸𝗶, 𝗣𝗼𝗹𝗷𝘀𝗸𝗮 𝗶𝗻 𝗡𝗼𝗿𝘃𝗲𝘀̌𝗸𝗮 𝘀𝗼 𝗻𝗮𝘀̌𝗶 𝗽𝗿𝘃𝗶 𝗻𝗮𝘀𝗽𝗿𝗼𝘁𝗻𝗶𝗸𝗶 𝗻𝗮 𝗘𝘂𝗿𝘂 𝘃 𝗡𝗲𝗺𝗰̌𝗶𝗷𝗶. 𝗞𝗮𝗸𝘀̌𝗻𝗮 𝗷𝗲 𝘃𝗮𝘀̌𝗮 𝗻𝗮𝗽𝗼𝘃𝗲𝗱 𝘇𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗲 𝘁𝗿𝗶 𝘁𝗲𝗸𝗺𝗲 𝘃 𝗕𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻𝘂? 𝗞𝗹𝗷𝘂𝗰̌𝗻𝗮 𝘇𝗻𝗮 𝗯𝗶𝘁𝗶 𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮 𝘀 𝗣𝗼𝗹𝗷𝘀𝗸𝗼 𝘃 𝗱𝗿𝘂𝗴𝗲 𝗸𝗼𝗹𝘂?

Ključna bo že prva tekma s Ferskimi otoki. Najprej si želim, da bili vsi zdravi, potem bo vse lažje. Kaj nam bodo prinesle tekme v skupini, ne vem. Imamo pa cilj, ta pa je uvrstitev v drugi krog v Hamburgu. Cilj je premagati dve ekipi v skupini in potem naprej. To je minimum. Nerad preskakujem tudi pri napovedih, do drugega kroga imamo tri tekme. Če hočemo naprej, moramo zmagati dve tekmi. Gremo počasi, od tekme do tekme.

• 𝗞𝗼 𝗼𝘇. 𝗰̌𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗱𝗲𝗺𝗼 𝘃 𝗱𝗿𝘂𝗴𝗶 𝗸𝗿𝗼𝗴 𝘃 𝗛𝗮𝗺𝗯𝘂𝗿𝗴𝘂, 𝘀𝗲 𝗽𝗿𝗮𝘃𝘇𝗮𝗽𝗿𝗮𝘃 𝘇̌𝗲 𝘇𝗮𝗰̌𝗻𝗲 𝗯𝗼𝗷 𝘇𝗮 𝘃𝗶𝘀𝗼𝗸𝗮 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗱𝗮𝗹𝗷𝗲. 𝗗𝗼 𝗸𝗼𝗱 𝗹𝗮𝗵𝗸𝗼 𝗽𝗿𝗶𝗱𝗲 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗹𝗲𝘁𝗼𝘀?

Že naša skupina je težka, ko pa se skupine združijo, bo še težje. V drugem krogu bi naleteli na Dansko, Švedsko, tudi Nizozemsko. Pravzaprav bo vedno težje. A jaz raje rečem, počakajmo, odigrajmo prve tri tekme, pa bomo videli. Če hočemo narediti kaj odmevnega, pa itak moramo premagati katerega od velikih nasprotnikov. Obstaja tudi možnost, da pridemo do medalje, a v tem primeru bi nam moralo uspevati že vse od začetka.

• 𝗞𝗮𝗸𝗼 𝗽𝗮 𝗻𝗮𝗺 𝗸𝗮𝘇̌𝗲 𝘇 𝗼𝗹𝗶𝗺𝗽𝗶𝗷𝗮𝗱𝗼 𝘃 𝗣𝗮𝗿𝗶𝘇𝘂?

Če gledamo po papirjih, smo si z desetim mestom na lanskem svetovnem prvenstvu zagotovili sodelovanje na kvalifikacijskem turnirju. Vmes se mora zgoditi še nekaj stvari, a mislim, da nam vsaj kvalifikacijska skupina ne more uiti. Potem bomo pa videli.

• 𝗡𝗲𝗸𝗮𝗷 𝗶𝗴𝗿𝗮𝗹𝗰𝗲𝘃 𝗶𝘇 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗰𝗲 𝗷𝗲 𝘇̌𝗲 𝗻𝗮𝗽𝗼𝘃𝗲𝗱𝗮𝗹𝗼, 𝗱𝗮 𝘀𝗲 𝗯𝗼 𝗽𝗼𝗰̌𝗮𝘀𝗶 𝗽𝗼𝘀𝗹𝗼𝘃𝗶𝗹𝗼 𝗶𝗻 𝗼𝗱𝘀𝘁𝗼𝗽𝗶𝗹𝗼 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗺𝗹𝗮𝗷𝘀̌𝗶𝗺. 𝗠𝗻𝗼𝗴𝗶 𝗯𝗶 𝘁𝗼 𝗿𝗮𝗱𝗶 𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗶 𝗽𝗼 𝗣𝗮𝗿𝗶𝘇𝘂, 𝗽𝗼 𝗼𝗹𝗶𝗺𝗽𝗶𝗷𝗮𝗱𝗶. 𝗔𝗹𝗶 𝘇̌𝗲 𝗶𝗺𝗮𝘁𝗲 𝘃 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗶𝗵 𝘇𝗮𝗺𝗲𝗻𝗷𝗮𝘃𝗲 𝘇𝗮𝗻𝗷𝗲?

Sigurno gledamo tudi v prihodnost, opazujemo, kaj se dogaja, kdo bi lahko prišel. Ne bomo prenehali z rokometom, rokomet bo šel naprej. Še zmeraj imamo kvaliteto, še zmeraj imamo igralce, ki naskakujejo reprezentanco in bodo vanjo tudi prišli.

• 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗼 𝗹𝗶𝗴𝗼 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗺𝗹𝗷𝗮𝘁𝗲 𝗼𝗱 𝗯𝗹𝗶𝘇𝘂. 𝗡𝗲𝗸𝗼𝗰̌ 𝗷𝗲 𝗻𝗮𝘀̌𝗮 𝗹𝗶𝗴𝗮 𝗯𝗶𝗹𝗮 𝗲𝗻𝗮 𝗯𝗼𝗹𝗷𝘀̌𝗶𝗵 𝘃 𝗘𝘃𝗿𝗼𝗽𝗶, 𝘇𝗱𝗮𝗷 𝗻𝗶 𝘃𝗲𝗰̌. 𝗞𝗮𝗷 𝗯𝗶 𝗯𝗶𝗹𝗼 𝗽𝗼𝘁𝗿𝗲𝗯𝗻𝗼 𝗻𝗮𝗽𝗿𝗮𝘃𝗶𝘁𝗶, 𝗱𝗮 𝗯𝗼 𝗯𝗼𝗹𝗷𝘀̌𝗲?

Prvi razlog je, da so vložki v rokomet, v klube, v ligo premali. Saj to je že »zlajnana« zadeva, ampak brez več denarja ne bo šlo. Drug problem so igralci, ki – čim dobijo ponudbo, radi gredo v tujino. Tu se ne da nič napraviti. Začeti bo potrebno pri infrastrukturi. Če bomo hoteli močnejšo domačo ligo, bodo klubi prisiljeni pripeljati tudi kakovostne igralce, ko bo, če bo več denarja, pa bodo tudi domači fantje lažje ostajali doma.

• 𝗞𝗱𝗼 𝗯𝗼 𝗹𝗲𝘁𝗼𝘀 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸?

Še težje vprašanje. Ne vem. Zdaj gremo na Euro, vsa pozornost je tam, o domačem prvenstvu bomo razmišljali, ko se vrnemo. Kje je še klub?

• 𝗦𝗲 𝘀̌𝗲 𝘀𝗽𝗼𝗺𝗻𝗶𝘁𝗲 𝘁𝗲𝗸𝗲𝗺 𝘃 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝘂 𝘃 𝗱𝗿𝗲𝘀𝘂 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗮𝗻𝗮, 𝗣𝗿𝘂𝗹 𝗶𝗻 𝗖𝗲𝗹𝗷𝗮?

Spomnim se, kako se ne bi spomnil. V letih 1998, 2000, 2004, 2006 je bila to zagotovo zelo kvalitetna liga. Bilo je pet, šest ekip, ki so se borile za vrh lestvice. Slovenj Gradec je bila ena izmed teh ekip, ki so igrale glavne vloge v takratni ligi. Polna dvorana, dobri navijači, fantastično vzdušje, tega se dobro spomnim. To se zdaj počasi spet vrača. Dvorane so spet vse bolj polne, navijači se vračajo. Morda pa so pred rokometom v Sloveniji spet boljši časi.

𝗚𝗼𝘀𝗽𝗼𝗱 𝗭𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻, 𝘇𝗮𝗵𝘃𝗮𝗹𝗷𝘂𝗷𝗲𝗺𝗼 𝘀𝗲 𝘃𝗮𝗺 𝘇𝗮 𝗽𝗼𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿 𝘇𝗮 𝗗𝗲𝘃𝗲𝘁𝗺𝗲𝘁𝗿𝗼𝘃𝗸𝗼 𝗶𝗻 𝘃𝗮𝗺 𝗻𝗮 𝗘𝘂𝗿𝘂 𝘇̌𝗲𝗹𝗶𝗺𝗼 𝘃𝗲𝗹𝗶𝗸𝗼 𝘂𝘀𝗽𝗲𝗵𝗮!

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar