V Kulturnem domu v Slovenj Gradcu so v petek, 29.3.2024 podelili Železnikarjeva odličja. Železnikarjevo nagrado je prejel Matjaž Beliš, sekretar slovenjgraškega rokometa kluba.

Za Matjaža Beliša bi lahko rekli, da je dobri duh slovenjgraškega rokometa, ki ta šport in klub spremlja in za njega dela že dobrih petdeset let. Vse, kar vsak klub potrebuje, Matjaž Beliš zna. Bil je igralec, predsednik, sekretar, vodja moštva, mož za vse. Ni je naloge ki jo klub, da uspešno funkcionira, Matjaž Beliš ne bi uspešno opravil. Današnje generacije igralcev in ljubiteljev rokometa ga poznajo kot uspešnega sekretarja kluba in vodjo članskega moštva. Kot sekretar kluba ima v rokah vse, kar je potrebno, da gre vse po načrtih. Dandanes to pomeni, da poskrbi za registracijo igralcev, za opremo vseh ekip, za organizacijo tekem, za prevoze, da poveže vse, ki sodelujejo pri vse bolj zapletenem delovanju športnih klubov.

Matjaž Beliš je v RK Slovenj Gradec prišel leta 1965 kot nadobuden naraščajnik. Tudi njegova starejša brata Boris in Franc sta bila rokometaša, Boris pivot, Franc (Sapa) levi zunanji, Matjaž pa je bil levo krilo s številko 3 na dresu. Ko je leta 1979 končal igralsko pot, je nasproti njihove hiše na Iršičevi cesti tudi že stala nova športna dvorana. Ni se je mogel izogniti. Prva leta je bil član uprave kluba in je velikokrat reševal gmotne stiske kluba. K delu je znal pritegniti mnoge športu naklonjene ljudi, posebej takrat, ko je leta 1992 postal predsednik RK Slovenj Gradec. Takrat je klub tudi prvič stopil v evropski rokomet. V tandemu z nekdanjim soigralcem in kasneje tudi direktorjem kluba Avgustom Potuškom sta k rokometu pritegnila Prevent in njegovega direktorja Jožeta Kozmusa. To so bila, kar zadeva tekmovalne dosežke, najuspešnejša slovenjgraška rokometna leta.

Kasneje je Matjaž Beliš vodenje kluba prepustil Jožetu Kozmusu, sam pa je prevzel mesto sekretarja kluba. Tam je bil vse do konca Preventovih rokometnih let, do 2011. Ker je bival nasproti športne dvorane, mu zven žoge ni postal tuj. Ni bil dolgo brez športnega dela, ko sta ga pred petimi leti v delo v klubu znova vključila takratni predsednik Samo Lampret in trener Slavko Ivezič. Kdo bi rekel, da se je takrat vrnil v klub, ampak on iz njega nikoli ni prav odšel. V zlatih letih, lani jih je v rokometni družbi izpolnil sedemdeset, se zdi, kot da je v najboljši športni in delovni formi.

Doma je delovanje rokometnega kluba že rutina – z Matjažem Belišem vedno je vse tako, kot mora biti. Letošnji Železnikarjev nagrajenec je bil kot klubski delavec v številnih vlogah tudi priča šestnajstih evropskih sezon slovenjgraškega kluba. Začel je proti Warszavianki v pokalu mest, sklenil pa proti Norvežanom v pokalu EHF. Bil je zraven tudi pri največjem uspehu, pri polfinalu leta 2000 takrat zelo uglednega pokala EHF. Z rokometaši je prepotoval domala vso Evropo in njene izkušnje znal prenesti tudi v Slovenj Gradec.

Naše mesto je glavna postaja na športni poti Matjaža Beliša, oglasil pa se je tudi na Poljskem, Švedskem, Nizozemskem, na Danskem, v Švici, Španiji, Nemčiji, Grčiji, Turčiji, na Slovaškem, Hrvaškem, na Islandiji, Norveškem in še kje. A še naprej je naš, slovenjgraški dobri duh rokometa.

Petdeset let v slovenjgraškem rokometu.

Občinska priznanja je MO Slovenj Gradec poimenovala po primariju dr. Vinku Železnikarju, vodji javne bolnišnice v mestu in starosti prvega športnega društva v Slovenj Gradcu in na Koroškem, društva Sokol, ki ga je vodil do smrti leta 1939. »Vinko Železnikar je bil športni vizionar, ki je sodeloval pri gradnji Sokolskega doma, kot se je nekdaj imenovala stavba, v kateri smo nocoj, pa tudi pri gradnji kegljišča in letnega kopališča. Naj spomnim, da je ob otvoritvi leta 1938 veljalo za najsodobnejšega. V Slovenj Gradcu prihodnost športa gradimo na spoštovanju te preteklosti in napovedujemo nove naložbe, saj verjamemo, da je šport pomemben dejavnik ne le razvoja posameznika, temveč družbe kot celote,« je v slavnostnem nagovoru rekel župan Mestne občine Tilen Klugler.

Nagrada za večletno delo in prispevek k rokometu.

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC ZA VEČLETNO PROSTOVOLJNO DELO V ŠPORTU: 

Jože Plaz za večletno prostovoljno delo na področju športa.

KATEGORIJA KADETOV IN KADETINJ:

Rokometaš Miha Štaleker za 2. mesto s slovensko reprezentanco na Olimpijskem festivalu evropske mladine.
Ekipa kadetov Rokometnega kluba Slovenj Gradec za 4. mesto v 1. državni kadetski rokometni ligi.

Vir: MO Slovenj Gradec

Napišite komentar