Po prvih tekmah članske ekipe RK Slovenj Gradec v NLB ligi se je prenekateremu obiskovalcu dozdelo, da nam v novi sezoni manjka energije. Tiste individualne, pa tudi skupinske. Solidna ekipa v prvih prvenstvenih tekmah ni dosegla ciljev. Manjkajo nam najmanj tri točke, vse tri z domačih tekem s Slovanom in Svišem. Fantje na igrišču so dokazali, da zmorejo, a hkrati tudi, da je v ekipi premalo energije. Po tekmi z Ljubljano v gosteh in po dogodkih na treningih ta teden je bilo zaznati, da se energija vrača. Na tekmi v glavnem mestu smo v drugem polčasu videli, da ekipa zmore več kot kaže položaj na lestvici, a to bo potrebno potrditi na prihodnjih tekmah. Prva takšna preizkušnja bo že ta petek zvečer doma proti odlični Ribnici, ki nas je spomladi v Slovenj Gradcu skoraj v celoti »zradirala«. Ves ta teden so fantje, skupaj s trenerjem Maksićem, iskali izgubljeno energijo. To pa ni čisto enostavno opravilo, ni, kakor bi se človek priključil na električno polnjenje ali šel na energetske točke kam v gozd. To energijo mora človek, tudi športnik, vedno najti v sebi in jo s soigralci pravilno omrežiti. Do te energije običajno tudi ni mogoče priti naenkrat, z njo se človek lahko oskrbi tudi po pogovoru s samim seboj, s sodelavci, se pravi s soigralci. Športniki za to uporabljajo že kar malo oguljen izraz, da je med njimi prava kemija. Vseeno, kemija ali energija, obe običajno pripomoreta k boljšim športnim dosežkom.

KMALU NA SKUPNEM IMENOVALCU

Ta teden sem si ogledal kar nekaj treningov bojevnikov za mesto miru, ki – zdi se, vse bolj znova postajajo bojevniki v pravem pomenu besede. Občutek sem dobil, da se v fantih dogaja natančno to, kar sem omenil v uvodu. V njih se počasi kopiči nova, dodatna energije, ki se je prej nekam izmuznila in vsem povzročila kar nekaj slabe volje. Konec koncev, tudi deseto mesto na levici NLB lige po šestih krogih je pokazalo, da nam pred časom lastna energija nekam uhaja. Če bi to z energijo bilo tako lahko rešljivo, bi vodilni v klubu fante lahko odpeljalo na energetske točke na Janževski vrh pri Ribnici na Pohorju, a se ta energija ne pretoči vedno najbolj učinkovito. Včasih, še v Preventovi rokometni eri, so fantje za energijo hodili tudi v žerjavico pod Uršljo goro, a se to ni najbolj prijelo. Prime najbolj, če človek energijo za delo, tudi za igro, izzove sam v sebi. Ta vir energije je, tudi ko gre za šport, najbolj zanesljiv, tudi najbolj dolgoročen. Takšno novo oz. dodatno energijo zdaj iščejo naši fantje. Zavedli so se, da zgolj »obrtniške« oz. športno sposobnosti za dober rezultat niso dovolj, da je v vsak pozornosti vreden športni dosežek potrebno dodati še kanček osebne energije. Če bi to bilo enostavno, bi nam program za novo energijo lahko sprogramiral tudi Uroš Štumpfl, informatik pri Elektro Celje, v klubu odgovoren za posle na desnem krilu. Tudi umetana inteligenca nam pri dvigu osebnostne energetske slike ne bi pomagala veliko. Športu, tudi rokometu, bomo energijo vedno morali dajati ljudje, igralci v dvoranah, vodstva v klubskih pisarnah, gledalci na tribunah. Najbolj idealno je, ko se vse te tri energije dopolnjujejo oz. zlijejo v eno. Pri nas se vzdušje, tudi energija, na igrišču dvigujeta, publika je itak vedno s fanti, v klubskih pisarnah pa se tudi trudijo, da je poskrbljeno za vse potrebno. Občutek imam, da se bodo vse tri energije tudi v Slovenj Gradcu kmalu spet zlile v eno in da bodo že v kratkem deležni boljših članskih rezultatov. Trener Maksić je za dosego tega cilja vložil veliko napora, igralci so ga v glavnem prav razumeli. Verjamem, da se vsi udeleženci tega procesa kmalu najdejo na skupnem imenovalcu. Morda že v petek, ko k nam prihaja odlična Ribnica. Da je sicer zelo dobrim rokometašem v reprezentanci dal novo energijo tudi selektor Uroš Zorman je tudi trajalo kar nekaj časa.

DECEMBRA NAS OBIŠČE TUDI REPREZENTANCA

Bolj kot se bliža januarsko evropsko prvenstvo v rokometu, bolj blizu so nam tudi reprezentančne akcije Zormanove izbrane vrste. Slovenska reprezentanca bo prve dni novembra v Črnomlju in Kočevju odigrala dve prijateljski tekmi s Srbijo, konec decembra, po zaključenem prvem delu NLB lige, pa moška reprezentanca pride tudi v Slovenj Gradec. Dobra dva tedna pred začetkom Eura bomo v mestu ob Mislinji imeli priložnost videti pripravljalno tekmo z vrsto Avstrije. Zorman proti Pajoviću, srečanje slovenske in avstrijske rokometne šole. Za zdaj velja, da je slovenska šola uspešnejša, predvsem po zaslugi naših fantov, ki igrajo v Nemčiji, na Madžarskem, v Franciji in drugod v tujini. A Pajović se bo gotovo tudi hotel postaviti pred slovensko javnostjo, tudi slovenjgraško publiko, ki ga pozna še iz let, ko je sem prihajal kot nadarjen pionir in kasneje član Aera Celje.

Ko smo pri reprezentanci, povejmo, da je trener Uroš Zorman na prve jesenske priprave in prvi tekmi povabil 21 igralcev, za vsako igralno mesto po tri fante. Od enaindvajsetih je kar osemnajst legionarjev, torej fantov, ki igrajo v tujih klubih; iz slovenske lige so le trije. Vratarski trojec je Ferlin, Lesjak in Vujović; leva krila z vabili so Kodrin, Staš Jovičić in Mazej. Za desna krila kandidirajo Blaž Janc, Gašper Marguč in Novak, za levega zunanjega Henigman, Vlah in Mačkovšek. Na srednjem zunanjem položaju bodo jesenske treninge z Zormanom opravili Bombač, Ovniček in Zarabec, desni zunanji pa bodo Nejc Cehte, Dolenec in Kljun. Na položaju pivota bodo Blagotinšek, Horžen in Žabić. Osemnajst fantov iz tujih klubov in le trije iz domače lige, kar tudi nazorno govori o tem, da je kakovost domačega tekmovanja padla.

V POKALU S ŠKOFLJICO DOMA

Osmega novembra se bo v Sloveniji začel glavni del pokalnega tekmovanja, ki ga organizira RZS. V šestnajstini pokalnega tekmovanja se bo pomerilo dvaintrideset klubov. Nam je žreb namenil Škofljico v Slovenj Gradcu, prav »ubijalski« pa je par Gorenje -Trimo, ki se bosta potegovala tudi za sam vrh v NLB ligi. Drugi pari so Sevnica – Ormož, Ajdovščina – Radovljica, Radgona – Črnomelj, Šmartno – Ljubljana, Izola – Celje, Sviš – Loka, Branik – Pomurje, Mokerc – Dobova, Krško – Ribnica, Drava – Krka, Kočevje – Dol, Nova Gorica – Slovan, Moškanjci Gorišnica – Velika Nedelja ter Železniki – Koper. Čas bi bil, da Slovenj Gradec (z novo energijo) morda spet napravi dober rezultat v pokalu.

LJUDJE Z DOBRIM SRCEM

Ondan sem na fb prebral misel, ki jo je tja uvrstila »klubska« Kaja Kozamurnik. »Čas je, da začnejo zmagovati ljudje z dobrim srcem«. Upam, da so ljudje z dobrim srcem doma tudi v naši športni dvorani, da jih bo vedno več.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar