Umrl je Jože Kozmus

V Slovenj Gradcu je v 72. letu umrl Jože Kozmus, dolgoletni direktor Preventa in predsednik uprave koncerna Prevent Global. Športni javnosti je bil Jože Kozmus znan tudi kot dolgoletni predsednik slovenjgraškega rokometnega kluba, ki je tista uspešna leta nosil ime po svojem sponzorju Preventu. Kozmus je bil na čelu takratnega gospodarskega giganta Preventa od leta 1980 do 2007, v športu oz. v rokometnem klubu pa je je bil dejaven polovico te dobe, od 1994 do 2007. Kozmus sprva ni bil športnik po duši, ko pa so ga rokometni delavci pridobili za prvo sponzorstvo domačega kluba, se je za šport in rokomet nenavadno hitro ogrel. Z rastjo družbe Prevent je tista leta rasel tudi rokometni klub Slovenj Gradec, katerega zaščitni znak je bil Preventov ježek, koroških rokometašev pa se je prijel naziv Ježki.

Na prelomu stoletja je bil Prevent trikrat zapored drugi v Sloveniji, na mednarodni sceni pa je Slovenj Gradec največji uspeh dosegel leta 2000, ko je prišel do polfinala pokala EHF. Jožetu Kozmusu so bili uspehi kluba v veliko veselje in ponos. Ni manjkal skorajda na nobeni domači in mednarodni tekmi, v klubu pa se spomnijo tudi njegovega nenadejanega prihoda na Island, kjer je Prevent na prvi tekmi premagal domači Hafnarfjoerdur, drugo tekmo pa potem izgubil in izpadel. To so bila po svoje zlata leta rokometa v Slovenj Gradcu, ko je tako na Preventu kot v klubu vse šlo le navzgor. Ali pa, ko so Ježki izločili norveški Stavanger. Predsednik je ekipo počastil z dvema steklenicama dragega viskija. Z uspehi je bilo tudi Kozmusu lažje pridobiti vodilne v koncernu, da so še bolj podprli rokomet. Ta pa za hitro rastočo družbo ni bil le strošek, saj se je uspešno podjetje skozi šport tudi uspešno promoviralo.

Matjaž Beliš, takrat in tudi danes sekretar kluba, se Jožeta Kozmusa spomni po tem, da je na sestankih uprave kluba vedno prisluhnil vsem predlogom, a za skoraj nobenega se ni odločil takoj. »Vedno je znal reči, da bo o vsem premislil. Čez dan, dva pa je povedal, s čem se strinja in s čim ne. Z ničemer se ni strinjal v hipu, vse je premislil, premlel. Njegove odločitve so bile zato tehtne, dolgoročne. Nikoli se ni prenaglil, zaletel, to je bila že njegova izkušnje iz vodenja Preventa« se je svojega predsednika spomnil Matjaž Beliš. Kozmus je na predsedniškem mestu tudi nasledil Beliša.

Zelo lepe spomine na Jožeta Kozmusa ima tudi slovenjgraška igralska legenda Nenad Maksić. Njuno spoštovanje je bilo vzajemno. »Zelo mi je žal, da se ne bova več videla«, je rekel Maksić, ki prvi avgustovski dan 2023 začenja svoje drugo, tokrat trenersko poslanstvo v Slovenj Gradcu. »Meni je bilo všeč veliko Kozmusovih lastnosti. Spomnim se tudi, ko je nekoč rekel, da se vse velike stvari začnejo ali rojevajo v torek. Je že imel takšne izkušnje. Vedno je bil pozitivno naravnan, kot človek, kot predsednik kluba, tudi kot prvi človek družbe Prevent. Zanj je bilo pomembno, da se je vse v klubu moralo zgoditi na igrišču«, se je Kozmusa spomnil Nenad Maksić.

S Kozmusom kot direktorjem Preventa in predsednikom kluba se je velikokrat srečal Slavko Ivezić, ki je v Slovenj Gradcu bil trener kar trikrat. V Kozmusovi eri je Ivezič na klopi Preventa sedel od leta 1995 do 2000. Tudi največji mednarodni uspeh Preventa, polfinale pokala EHF leta 2000, je bil plod njunega sodelovanja. Nekoč je Kozmus za novoletno darilo vsem v klubu dal kaseto z nasveti izvedenca o tem, kako se še bolj motivirati. Vsi smo jo velikokrat preposlušali. Kozmus je vedel, da ni vse v treningih, denarju, materialnem ugodju, temveč se je zavedal, da se mora vsak človek, tudi športni, za svoje poslanstvo tudi znati pripraviti, imeti svoj cilj in načrt, kako priti do njega« se je Kozmusa spomnil Ivezič. Trener se tudi spomni, da je igralce nekajkrat peljal pogledat, kako trdo delajo Preventove šivilje. Tudi takšen obisk je imel dobre posledice. Kozmusu je bilo to všeč.

Kozmus je bil kar nekaj let tudi član predsedstva RZS. Tam je sedel skupaj z očetom celjskega evropskega naslova Tonetom Turnškom, s predsednikom RZS Zoranom Jankovičem, s šefom takrat močnih Prul Rudijem Bricom itd. To so bila ena uspešnejših let slovenskega moškega reprezentančnega rokometa. Slovenija druga v Evropi, Kozmus pa član predsedstva. Izkušnje, ki so jih možje, skupaj s Kozmusom, prinesli v takratno RZS, so spodbudile vse. Do drugega mesta v Evropi, posredno tudi do dveh evropskih naslovov Krima in enega Celja.

Kozmus je ljudi v takratnem rokometnem klubu v Slovenj Gradcu vedno spodbujal, da morajo poleg Preventa v klub pripeljati še več manjših, a tudi pomembnih sponzorjev oz. podpornikov. Vedno je znal reči, kaj pa če se kdaj zgodi kaj nepredvidenega…

Rokometni menedžer in agent Andrej Beliš je eden mlajših iz rokometne družine, ki se spominja Jožeta Kozmusa. Zanj je rekel, da je bil »strog in profesionalen, vse je preračunal in premislil, preden se je za kaj odločil. V spominu mi bosta ostala prijateljstvo in spoštovanje Kozmusa in Maksića. Kozmus je zanj veliko naredil, Maksić pa mu je vse vrnil«, je dejal Andrej Beliš. Tako pristen, pošten odnos med vodilnimi v športnih klubih in poklicnimi igralci danes težko srečaš.

Kozmusove čase v slovenjgraškem rokometu bo težko ponoviti. Vse se nekoč konča. A Kozmusova era v slovenjgraškem rokometu bo ostala odtisnjena kot ena sijajnih.

Jože Kozmus, hvala ti za vse, kar si nam dal, s čemer si nas obogatil in nam pokazal, kako se gre hitro naprej. Rokometaši se te bomo vedno radi spominjali.

Ivan Praprotnik

Napišite komentar