Čas za slovenjgraškega reprezentanta (Devetmetrovka #50)

Čas za slovenjgraškega reprezentanta

Slovenska moška rokometna reprezentanca nas je po svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem znova spravila v dobro voljo. V preteklosti tu in tam »spotaknjene« kvalifikacije za kontinentalno ali svetovno prvenstvo, so izbranci selektorja Uroša Zormana vzeli zelo resno in odgovorno. Dvakrat zapored – prvič v Podgorici, drugič v Kopru, so za plasma na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji prepričljivo premagali Črno goro. Bolj kot dve zmagi Slovencev je ljubitelje rokometa razveselil pristop naših fantov do reprezentance, opazili smo tudi spremembe v igri, ki je postala hitrejša in raznovrstnejša. Še ne dolgo nazaj smo jadikovali, da zlepa ne bomo dosegli odmevnejšega rezultata, ker nimamo visoke zunanje linije, ker igramo prepočasi in nič kaj domiselno, ker fantje niso pripravljeni ali sposobni korenito spremeniti slog igre in odnos do državnega grba. Že na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem je bilo mogoče prepoznati nov duh in novo energijo, zadnji dve kvalifikacijski tekmi s Črnogorci pa sta dokazali, da je naša moška reprezentanca obrnila ploščo. Čeprav mnogi oporekajo selektorju Urošu Zormanu, je možu zdaj le treba priznati, da je iz doslej povprečne ekipe v kratkem času napravil moštvo, ki ima glavo in rep, ki igra zavzeto, ki zna biti raznovrstna v napadu in obrambi, ki ve, kaj bi rado. Zorman je iz velikokrat nezainteresirane, zaspane, zdolgočasene ekipe naredil reprezentanco, ki si želi napredka in zmag, ki ima točno določen cilj, ki z veseljem igra. Če se spomnim samo Blaža Janca, koliko energije je vložil v zadnji dve tekmi, koliko žog je pobral v obramb, koliko jih je prestregel, koliko golov je dosegel. A njemu tudi v preteklosti človek ne bi mogel očitati ravnodušnosti, vedno je bil vsaj dober, a zdaj je tudi on kot prerojen. Skupaj s soigralcem Domnom Makucem iz Barcelone, z Vlahom iz Celja, makedonskim zdomcem Lesjakom, z »madžarskim« Blagotinškom, z danskim Cehtetom, nemškim Horženom, trebanjskim (malo tudi koprskim in slovenjgraškim Stašem Jovičićem) ter soigralci, so pod taktirko Uroša Zormana naredili neko novo reprezentanco. Takšno, kot mora biti, ki jo bomo radi spremljali in spodbujali povsod po Evropi in svetu. Takšno, za katero bodo tekmeci rekli, da ima svoj prepoznaven slog igre, ki igra raznovrstno in hitro in ki zna najti protiorožje za še tako dobre reprezentance. Do tega ni bilo lahko priti, zato je takšen odnos potrebno negovati.

Kdo bo novi Aleš Levc, Banfro, Kontrec?

Večina naših reprezentantov igra v kakovostnih tujih klubih v Nemčiji, Španiji, na Madžarskem, v Franciji, na Danskem itd. Kvaliteto v reprezentanco so prinesli tudi iz tujine, a vsi imajo svoje domače kraje v Sloveniji. Janc je doma v Logu pri Sevnici, Makuc v Kozini, Vlah v Kopru, Horžen in Zarabec sta iz Trebnjega, Ovniček je Velenjčan, Kastelic je iz Dobove. Kje so časi, ko je tudi Slovenj Gradec v slovenski reprezentanci imel katerega od igralcev? Daleč nazaj! Zdaj se spomnim na primer Ovnička, ki je bil dve sezoni iz Velenja posojen v Slovenj Gradec, ali pa Suholežnika, ki je skupaj z Malusom pri nas igral kot posojen Celjan. Slovenjgraška reprezentančna produkcija zadnjih let je zelo skromna, je pa leta po osamosvojitvi bila zelo opazna: Banfro, Aleš Levc, Kontrec itd. Če bomo res hoteli napredovati, se bomo morali začeti znova potrjevati s svojo rokometno šolo. Nekaj nastavkov zanjo imamo in tudi nekaj fantov (seveda tudi deklet) kaže sposobnosti in ambicije, da bi postali vrhunski. Do tja pa je seveda še daleč, predvsem pa je pred vsemi še veliko, veliko dela, treningov, trdih preizkušenj. A kaže vztrajati. Ko kdo od naših fantov spet doseže članski reprezentančni rang, bomo lahko rekli, da ima tudi Slovenj Gradec pomembno besedo v slovenskem rokometu. Vsi bi radi, da bi se to zgodilo čimprej. Dobili bomo potrdilo, da dobro delamo.

Liga po novem

V slovenskem (prvo)ligaškem rokometu se v novi sezoni obetajo spremembe. Prva liga NLB bo v sezoni 2023-24 zadnjič štela štirinajst članov. Že prihodnjo sezono bodo iz lige neposredno izpadle tri ekipe, dvanajsta, trinajsta in štirinajsta. Enajsto uvrščeni klub bo z drugo uvrščenim v drugi ligi na nevtralnem igrišču odigral kvalifikacijsko tekmo za obstanek oz. uvrstitev v prvo ligo. Zmagovalec druge lige bo vedno samodejno napredoval v prvo ligo, prav tako pa bo zadnji v prvi ligi vedno izpadel. Tak sistem tekmovanja bo veljal vsaj štiri leta, se je odločilo združenje prvoligašev. In kako smo se odločili v Slovenj Gradcu. Nam je bil bližji predlog, da liga ostane takšna kot je. Za zmanjšanje lige je bilo devet ligašev, trije so bili proti, eden se je vzdržal, eden pa ni glasoval. Ni dvoma, da bo liga po novem bolj zanimiva, res pa je, da mesta od desetega naprej ne bodo več prinašala zadovoljstva. Vsi bomo morali biti boljši in opreznejši. Saj za tem pa vsi strmimo, mar ne?

V nedeljo s Koprom

V nedeljo imamo domačo tekmo s Koprom. V nedeljo zato, ker se je na Koroškem začela sezona maturantskih plesov in bo dvorana plesala, menda se bo to zgodilo še kdaj. Z Ormožem smo že igrali v petek, s Koprom bomo v nedeljo itd. Rad bi dočakal čas, ko bo zaradi tekme prestavljen maturantski ples s sobote na nedeljo. Seveda se to ne bo zgodilo, ampak razmišljam pa lahko tako, da odgovorne spomnim, da športni objekti, v tem primeru športna dvorana, velikokrat služijo vsemu drugemu, le temu, zaradi česar so bili zgrajeni, ne. Ampak bomo preživeli ter maturantom želimo vse lepo na plesu in tudi na maturi.

Tilen je optimist

Koprčane smo lani jeseni premagali na njihovi »rezervni lokaciji«, v Kozini, tudi oni so tisto oktobrsko soboto imeli zasedeno Bonifiko in so se morali seliti na kraški rob. Primorci so po jesenski tekmi s Slovenj Gradcem odslovili trenerja Bojana Čotarja, novega šefa klopi pa še vedno nimajo. Igrajo pa veliko boljše kot jeseni, nazadnje so doma pod vodstvom Poklarjev skorajda vzeli skalp vodilnim Celjanom. V nedeljo ga bodo gotovo skušali tudi nam, a mi seveda tudi računamo na zmago in dve točki. Ti je, sicer previdno, a odločno, napovedal naš novi vratar Tilen Leben. »Imeli samo dva tedna za pripravo na srečanje s Koprom. Upam, da smo, skupaj s trenerjem Vajdlom, našli način, kako do nove zmage. To potrebujemo, saj nam Koprčani na lestvici nevarno sledijo«, je rekel 26-letni fant iz Velike Pirešice, ki je svojo rokometno pot začel v Celju, nadaljeval pa v Sevnici, Mariboru, Dobovi in nazadnje v slovaškem Tatranu iz Prešova. V Slovenj Gradcu se hitro in dobro znašel, nekaj soigralcev kot Dobaj, Cvetko, Šol pa pozna že od prej. V našem klubu mu je všeč, da je dobro vzdušje, da so igralci ustvarjalno povezani in živijo ter trenirajo za skupni uspeh. Računamo na dobro nedeljsko tekmo, tudi na dve točki, ki jih v boju za zgornji del lestvice nujno potrebujemo. Leben je s Slovenj Gradcem podpisal pogodbo do sredine leta 2025. Želimo mu, da polovi in preusmeri čim več strelov proti slovenjgraškemu golu.

Zgodovinska Pahor - Fratarjeva katra tudi za rokomet?

V nedeljo bo pred našo športno dvorano razstavljena tudi najbolj draga Renaultova katra vseh časov. Že nekdanji predsednik države je z njo zbral 60 tisoč evrov in jih razdelil za dobrodelne namene, isto pa z njo hočejo doseči Fratarji iz Dravograda. Pol od že zbranih 60 tisoč evrov bo šlo za junake tretjega nadstropja, za mlade bolnike, pol pa za slovenjgraško bolnišnico. Če boste te dni in v nedeljo tudi vi kaj prispevali v ta dober namen in poleg tega na lističu obkrožili možnost, da bi katra, če bomo izžrebani, prišla v last našega kluba, bomo z njo morda zbirali tudi evre za naše rokometne naraščajnike. Bilo bi lepo, če bi nam bila tokrat sreča naklonjena. Držimo pesti!

Avtor: Ivan Praprotnik