Po svetovnem prvenstvu spet domača liga (Devetmetrovka #46)

Kmalu bo en teden, kar je padel zastor na svetovnem prvenstvu v rokometu na Poljskem in Švedskem.

Sam zase lahko rečem, da sem se nagledal vrhunskega rokometa, predvsem pa sem bil navdušen nad novimi (starimi) šampioni Danci. Pravzaprav je bilo veliko reprezentanc, ki so se izkazale s katero od lepih plati rokometa in bi si želel, da bi tako igrali tudi v Slovenj Gradcu. Če bomo pridno trenirali, pa morda že letos spomladi osvojimo katero od akcij prvakov Dancev. Meni bi bilo najbolj všeč, če bi tudi Slovenjgradčani igrali tako hitro in raznoliko, tako učinkovito in tako vztrajno. Morda pa kdaj pridemo do približno take igre, ki bi nam tudi v domačem prvenstvu prinesla staro slavo. Enega takšnih dogodkov, ki bi ga lahko uvrstili v rubriko stara slava, se bomo spomnili letos junija ko bo minilo šestdeset let od prvega slovenjgraškega naslova slovenskih prvakov. V bogati zgodovini rokometa v Slovenj Gradcu si tudi novi rodovi igralcev iščejo zglede za svoje rastoče kariere. Zgodovina je eno, drugo pa je sedanjost. V Krškem to soboto začenjamo drugi del slovenskega prvenstva, v katerem smo po prvem delu na šestem mestu.

Iščemo slovenjgraškega Gidsela, Knorra..

Še preden pa gremo v Krško, kjer bo po mnenju trenerja Ivana Vajdla in kapetana Roka Cvetka težka tekma, se na kratko spomnimo še slovenskega nastopa na svetovnem prvenstvu. Ne vem, kako na rezultat Zormanovih izbrancev gledate vi, jaz sem bil zadovoljen. Šest tekem, štiri zmage in dva poraza (proti drugi Franciji in tretji Španiji) sta bili naš realen domet. Predvsem se mi zdi pomembno, da so reprezentanti spet igrali z veseljem, da so pred seboj imeli cilj. Tako je potem prišel tudi boljši rezultat od večine prejšnjih nastopov na velikih tekmovanjih. Čeprav bi nam na svetovnem prvenstvu prav prišel kakšen visokorasli fant, smo tudi z videnim lahko zadovoljni. Če bomo vztrajno delali naprej, bo tudi v naših vrstah zrasel kakšen Gidsel, Pytlick, Remili, Lauge, Knorr, Ekberg, Wolf… Še preden se to morda res zgodi, bomo odigrali še kar nekaj tekem oz. sezon v prvi NLB ligi, prvo že v soboto v Krškem.

Kaj nas čaka v Krškem?

Za nas je torej najpomembnejša tekma v soboto v Krškem. Nuklearci, kakor jim popularno pravijo v Sloveniji, se bodo v preostanku lige prizadevali za obstanek – mi jim želimo, da jim uspe, a tudi nas mikata dve točki v prvi tekmi nadaljevanja prvenstva. Smo v mesec dni dolgih zimskih pripravah našli šifro za zmago pri ekipi Ale Kukovice, ki je kot kratek čas igral tudi za Prevent, vprašam kapetana Roka Cvetka. »Upam, da smo jo odkrili. Dobro smo trenirali, pogledali smo si posnetke njihovih tekem in iz njih poskušali odkriti to šifro,« je rekel kapetan Cvetko. Vprašam ga še, ali bomo v Krškem presenetili tudi s kakšno taktično domislico z nedavnega svetovnega prvenstva. »Mislim, da ne. Jih tudi nismo trenirali, zanesemo se na tisto, kar že znamo. Sicer pa bi o tem več lahko povedal trener,« je bil kratek in jedrnat Cvetko. In slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu? »Mislim, da so fantje korektno oddelali vse prvenstvo, izgubili so le proti Franciji in Španiji, ki sta bili polfinalistki«.

Je nedavno svetovno prvenstvo vplivalo tudi na dojemanje rokometa pri trenerju Ivanu Vajdlu? »Videli smo obilico zanimivih tekem, tudi kakšno presenečenje. Tu predvsem mislim na Norveško, ki je v četrtfinalu nesrečno izgubila že dobljeno tekmo. V tem je tudi privlačnost rokometa, zato ga ljudje povsod po svetu tudi vedno bolj radi gledajo. Danska pa je zasluženo zmagala«, je prepričan Vajdl. Bomo tudi mi po novem igrali kaj po skandinavsko, vprašam Vajdla. »Nimamo takšnih igralcev, bomo pa igrali našo igro, hitro, s čim več lahkimi goli, trdno obrambo. Upam, da nam v Krškem uspe čim več tega« je rekel trener. In dodal, da bo osnova vsega igra v obrambi, ki je osnova vsake dobre tekme. »V Krškem bo težka tekma. Spomnim se prve tekme lani jeseni, ko so Krčani v Slovenj Gradcu prvi polčas dobili in pri tem dosegli več kot dvajset golov. Po premoru prvenstva nikoli ne veš, kje natančno si, čeprav smo uspešno odigrali kar nekaj tekem za trening. Upam, da se fantje zavedajo teh okoliščin in pričakujem, da bomo v tekmo šli odgovorno« je rekel Vajdl, ki na desnem zunanjem spomladi ne bo mogel računati na Kristjana Eskeričića. Fant se je za to pomlad preselil v Savdsko Arabijo, jeseni pa bo spet z nami, so rekli v klubu.

Za nas v Krškem bo stiskal pesti en navijač več. To je Leo Cvetko, nedavno rojeni sin našega kapetana Roka Cvetka in njegove izbranke Klavdije. Vsem čestitamo in želimo vse lepo. Sem prepričan, da bo tudi Leo rokometaš.

Avtor: Ivan Praprotnik