Naše božične in novoletne želje (Devetmetrovka #45)

Brez cekinov ne gre. Do prazničnega konca leta 2022 nas loči le še nekaj dni.

Konec tega tedna bo naokrog hodil Božiček, za njim pa še Dedek Mraz. Še prej pa nas je razveselil in nam skromne darove prinesel tudi Miklavž. Od vseh treh dobrih mož bi kakšen dar bržčas lahko dobili tudi rokometaši, saj smo bili vse leto pridni, zavzeto smo trenirali, igrali nešteto tekem, saj nas je – od najmlajših do članov, od fantov in deklet, vse več. Računamo, da bo v našo blagajno za praznike ali po njih, padel kakšen cekin več. Ali od župana, sponzorjev, kupcev koledarjev in drugih podpornikov. Kakor koli z veseljem igramo rokomet, z njim imamo tudi stroške. Te vedno moramo poravnati, točke, ki jih zbiramo, so potem športna nagrada za vložen trud. Nagrad v obliki točk smo letos dobili kar nekaj, navsezadnje smo se po dobrem desetletju in pol vrnili na evropsko sceno, vedno boljši smo v mladih kategorijah, prostor za delovanje pa smo namenili tudi dekletom. Letošnja  jesen v Ligi NLB je tudi bila boljša od lanske za tri točke, za sklep te koledarske sezone nas čaka le še pokalni obračun s sosedi iz Velenja. O njem kasneje, zdaj pa o tem, kakšne so slovenjgraške rokometne božične in novoletne želje.

Radi bi še naprej razveseljevali gledalce. Ne bom se preveč ponavljal, zato le nekaj značilnih prazničnih rokometnih pričakovanj. Rok Cvetko, naš odlični članski kapetan, je rekel, da si v novem letu želi več dobrih tekem, boljšo igro, s katero bi se oddolžili zvestim gledalcem in navijačem. Prvi med enakimi na igrišču si tudi želi, da bi člansko moštvo tudi poslej imelo enako ali še večjo podporo s tribun. Cvetko bi rad, da bi klub ne le dobro delal, temveč tudi napredoval. Kaj lepšega pa si kapetan lahko želi zase, za ekipo in za ves klub? Tudi naša nova moč na desnem zunanjem Tarik Velič si želi dati več golov kot je doslej in da bi se to tudi opazno poznalo pri končni uvrstitvi. Za to bo tudi vsi v ekipi morali dati še več golov, število teh pa bo v novem letu moral  zmanjšati naš prvi vratar Gašper Dobaj. Dubi je rekel, da si želi, da bi nam dobri možje prinesli več stabilnosti v ekipo, ki je letošnjo jesen preveč nihala. Sam si želi tudi več tekem, v katerih bi s svojimi obrambami dodal še večji vratarski doprinos k dobrim rezultatom. Članski trener Ivan Vajdl si želi, da bi se moštvo v novem letu izognilo novim poškodbam, da bi storilo korak naprej. In seveda, da bi fantje po novem letu prišli na treninge dela in uspehov željni, da bi dosegli rezultate kot lani ali morda še boljše.

Vsi imamo svoje želje. Brez prazničnih želja pa seveda niso tudi v klubskem vodstvu. Novi podpredsednik RZS, član uprave RK SG in največji sponzor Samo Lampret je bil kratek in konkreten – zmaga v sredo v pokalu. Podpredsednik Branko Bulovič ima tri želje: čim manj poškodb, čim več golov v vratih tekmecev spomladi in vsaj enako uvrstitev kot v minuli sezoni. Sekretar Matjaž Beliš si v novem letu čimprej želi še enega vratarja ter da bi se fantje obvarovali novih poškodb. Te se nam minulo jesen povzročile obilico težav.

Božiček za otroke pride v sredo. Kaj pa si za Božička in Dedka Mraza želimo znova vse številnejši obiskovalci rokometnih tekem v Slovenj Gradcu? Prvenstveno si želimo novih uspehov RK Slovenj Gradec na vseh ravneh. Se pravi dobro in še boljšo člansko ekipo, uspešne naraščajniške mlade kategorije, ki so se jim letos pridružila tudi dekleta. Želimo si stabilen, dobro organiziran klub, v katerem bo prostor za vse, ki jim je kaj za napredek rokometa in športa nasploh v Slovenj Gradcu. Kaj od tega nam lahko prineseta zadnja letošnja dobra moža? Predvsem lepe želje, kot si jih ljudje izrekamo te dni, vse drugo pa bomo morali narediti sami. Tako kot vedno.

A Božiček bo naše otroke le obiskal. Prišel bo to sredo, uro pred pokalno tekmo z Velenjčani. Za vsakogar bo imel skromno darilo. Skromno, ampak toliko več vredno. Takšnih daril se človek potem spominja vse življenje. Toliko, da si pokažemo, da imamo radi rokomet, svoj klub in da tudi drug drugemu pomenimo veliko. In da se pri tem podpiramo, da imamo tudi športne cilje. Da si tudi v novem letu želimo vse dobro in lepo.

Četrta z Velenjčani. Zdaj pa še nekaj besed o sredini pokalni tekmi z Velenjčani. To bo lep zaključek rokometne sezone v tem koledarskem letu. Z Velenjčani, ki bodo zaradi tekme manj prezimili na tretjem mestu Lige NLB, smo letos igrali že trikrat. Pokalno na začetku leta v Velenju, izgubili smo za en gol. Prvenstveno meseca maja v Slovenj Gradcu, ki smo jo zmagali, tudi za en gol. In še eno prvenstveno letošnjo jesen, tudi v Slovenj Gradcu, ki se je končala neodločeno. Me je pa kar malo strah, če sosedje pridejo na zadnjo tekmo sezone razpoloženi kot ondan v Stično, kjer so do tal potolkli Sviš. Upam, da ne bo čisto tako, kajti sosedski derbiji so vedno še kaj več kot običajna tekma. Na takšnih tekmah, kot bo ta osmine finala pokala RZS, vedno ne odločajo forma, znanje, imidž, temveč tudi navdih in motiv. Tega pa pri nas in pri Velenjčanih v sosedskih dvobojih nikoli ne manjka.

Vsem pristašem RK Slovenj Gradec, tudi sosedom v Velenju, vsem klubom v Sloveniji, želim vse lepo v novem letu. Se vidimo na novih tekmah! Uspešno leto 2023 vam želim.

Avtor: Ivan Praprotnik