Na volilno nedeljo v Škofjo Loko (Devetmetrovka #41)

Tudi navijaški praznik. Minulega nedeljskega popoldneva sem se zelo veselil. Dve domači tekmi slovenjgraškega rokometnega naraščaja, mladinci z Ormožani, kadeti z Grosupljem. Moram reči, da mi ni bilo niti za trenutek žal, da sem se odločil za takšno nedeljsko športno popoldne.

Prvič, navdušili sta me obe domači ekipi, vesel sem bil, ko sem videl, koliko gledalcev se je zbralo na tekmah. To nista bili navadni tekmi, obe srečanji so obeležili tudi navijači. Na mladinskem srečanju z Ormožani so navijače imeli zgolj domači belo-modri bojevniki, na kadetski tekmi pa je bil pravi navijaški direndaj. Ko so mrežo zadeli domači igralci, mladi belo-modri bojevniki, so se oglasili naši bobnarji in navijači, ko so do gola prišli Grosupeljčani, je tudi zelo bobnelo po naši lepi športni dvorani. Gostje so imeli razmeroma veliko navijaško skupino, bobnarje in številne podpornike. To so, kot pri nas, bili starši in drugi svojci fantov z igrišča. Na trenutek se je zazdelo, kot da so na delu pravi SG Orli. Kot da je šlo za pravi članski derbi. Toliko ognja je bilo v fantih na igrišču, toliko navdušenja med gledalci. Pravi športni praznik, napoved še lepših dni slovenjgraškega rokometa. Pri mladincih je mladi bojevnik Anej Majen proti Ormožu dal kar sedemnajst golov. Na tribuni srečam njegovega očeta, nekoč tudi rokometaša Dušana Majcena in ga vprašam, če je on v svoji karieri na kateri od tekem dal sedemnajst golov. Rekel je, da se ne spomni, razen morda na tekmi z nekoč še (rokometno) aktivno Vuzenico. Tudi kadeti so imeli strelsko razpoložene fante, brata Miha in Tjaž Štaleker sta skupaj zadela dvajsetkrat. In takšnih rokometnih navdušencev kot so Anej ter Miha in Tjaž Štaleker, je pri naših vsak dan več. Vsako tekmo se pojavi in opozori nase kakšen nov fant, na levem krilu, na pivotu, na desnem zunanjem, v golu. Za ta del slovenjgraškega rokometnega naraščaja letos skrbita in jih učita vedno novih igralskih veščin, Aleš German in Martin Podstenšek. Tudi zanje je prav, da domače občinstvo, ki še ne zahaja na njihove tekme, ve nekaj več.

Po Trimu v Škofjo Loko. Kakor je bil konec minulega tedna radosten po tekmah naraščajnikov, pa se po članski tekmi s Trebanjci doma pravzaprav ne moremo s čim pohvaliti. Trebanjci pod vodstvom selektorja Uroša Zormana so enostavno bili premočni za naše, predvsem v prvem delu, preveč razglašeno moštvo. Naše žoge dolgo niso hotele v dolenjski gol, ko pa so našle pot do njega, je bilo že prepozno. Tudi iz takšnih tekem se je mogoče veliko naučiti, verjamem, da so trener Vajdl in igralci dobili kakšno izkušnjo. Ta bi jim zelo prav prišla že to nedeljo, ko gre naša članska ekipa iskat srečo v Škofjo Loko. Urbanscape Loka je naš spodnji sosed na lestvici. Mi imamo devet, Ločani pa osem točk. Če zmagamo, skočimo na enajst, če bo neodločeno, jih bomo imeli deset, če izgubimo, ostanemo pri devetih, Ločani pa nas prehitijo. Skočijo na deset točk. Urbanscape Loka je ena boljših ekip v Ligi NLB, v minulem prvenstvu smo si peto mesto priigrali tudi po zaslugi zmage v dvorani Poden. Letos so za spoznanje slabši kot lani, saj sta jih zapustila brata Pipp – eden je v Velenju, drugi v Trebnjem, z igranjem pa je prenehal legendarni desnokrilni igralec Jamnik. A v Škofji Loki dobrih igralcev kar noče in noče zmanjkati. Vedno novi fantje stopajo na sceno in zdi se, kakor da jih nikoli ne bo zmanjkalo. Loka je že dolgo znana po svoji rokometni šoli, iz katere je izšla plejada odličnih slovenskih rokometašev. Gorenjci so zadnjo tekmo v Celju izgubili z znosnimi sedmimi goli, kako pa bodo »obravnavali« Slovenjgradčane v nedeljo? Najbrž ne razmišljajo o porazu, tako kot tudi naši fantje ne.

Naši bi vsi zmagali. Pisati o tem, kako težak je naš novi nasprotnik, je pravzaprav že dolgočasno. Fraz o tem, kako bodo eni in drugi dali vse od sebe, od kod jim preti največja nevarnost, da bo na tekmi potrebno napraviti čim manj napak itd., so že vsi naveličani. Zato sem se tokrat odločil za nekakšno mini športno stavnico. Nekaj igralcev sem povprašal po rezultatu nedeljske popoldanske tekme, ko bosta Loka in Slovenj Gradec na Sportklubu. Poglejmo, kaj so napovedali naši naključno izbrani igralci. Miha Kotar je napovedal rezultat 24 : 27, torej zmago Slovenj Gradca. Urban Starc o številkah ni hotel nič reči, omenil je le našo zmago. Tudi Vid Levc je napovedal rezultat 24 : 27, Kristjan Eskeričić  bi zmagal z 31 : 33, naš tehnični Jožek Plaz je napovedal pet golov v našo korist – 30 : 35. Kapetan Rok Cvetko je imel svojo različico zmage Škofji Loki, 28 : 32. Trenerja Ivan Vajdla, podobno kot Urbana Starca, ni bilo mogoče pripraviti, da bi povedal svojo »rokometno napoved«. Izgubil torej ne bi nihče rad. Kako pa bo v nedeljo, bomo lahko videli na športni televiziji. Tisti, ki imate Telemach, drugi bomo spremljali RZS livestat. Neodločenega rezultata ni napovedal nihče, si ga pa drznem jaz. Po mojem se bo nedeljski dvoboj v Škofji Loki končal 30 : 30. Če bo kdo zadel, častim s pico in pijačo, sem obljubil Eskeričiću, ki me je edini povprašal po nagradi, če zadene izid. Pogodba sklenjena, počakajmo nedeljo do pol osme zvečer.

Kaj prineseta Loka in volitve? Pred začetkom tekme v Škofji Loki bo še veljal predvolilni molk zaradi lokalnih volitev, ko bo srečanja med Loko in Slovenj Gradcem konec, tudi volilnega molka ne bo več. Oboji se bodo lahko veselili tudi novih županov, vsaj za Slovenj Gradec to zanesljivo lahko trdimo. Upamo lahko, da bodo nova modra občinska vodstva v rokometnih mestih v Sloveniji imela še več razumevanja za ta lep šport. V Slovenj Gradcu z zanimanjem pričakujemo ne le nedeljski rezultat iz Škofje Loke, temveč tudi, kaj ima z nadaljnjo izgradnjo športne infrastrukture v mislih prvi človek iz graščine Rotenturn. Mogoče pa kmalu zvemo. Eno in drugo. Obeh uspehov bi bili veseli.

 Avtor: Ivan Praprotnik