Naerbo, priložnost, a tudi past (Devetmetrovka #39)

Previdni. V soboto ob 19. uri zvečer bo v Slovenj Gradcu povratna tekma 2. kola pokala EHF med domačim Slovenj Gradcem in norveškim Naerbom IL.

Prvo tekmo v Skandinaviji so zmagali domačini z rezultatom 29 : 28. Če Slovenjgradčani želimo napredovati v tretji krog tega tekmovanja, moramo doma zmagati z dvema goloma razlike, neodločen izid ali poraz bi pomenila, da bi v nadaljevanje tekmovanja  odšli gostje. Vsem ljubiteljem rokometa v Slovenj Gradcu pa je jasno, da bo naša ekipa storila vse za napredovanje. Vzdušje v moštvu je že kar nekaj časa zelo dobro, po izvrstnih predstavah na severu Evrope in v sredo v Dobovi pa so slovenjgraške želje in hotenja usmerjena k novemu evropskemu uspehu. A vsi, ki spremljajo šport, tudi rokomet, vedo, da se komu kdaj tudi kaj zatakne in da ne moremo in ne smemo biti čisto prepričani o našem zanesljivem zmagoslavju.

Skandinavsko državo Norveško po športni plati poznamo predvsem po njihovih odličnih smučarjih, skakalcih, tekačih, pa tudi alpincih. Ko gledam prenose smučarskih skokov, imam občutek, da je ja skakalnici doma že vsak tretji Norvežan. Na smučeh pa itak tečejo vsi, ki imajo čas. Ko eni končajo z rekreacijo ali s tekmovanjem in se vrnejo na delo, v šolo ipd., pa gre na smuči druga polovica ljudi. Jih pa kar nekaj igra tudi rokomet, nogomet, odbojko, košarko. Norveški športniki uživajo pri nas velik ugled, predvsem pa so znani kot korektni  fantje in dekleta. Včasih je v rokometu veljalo, da če ti sodijo Skandinavci, si vedel, da bo sojenje pošteno, korektno. Oni športni kuhinje ne poznajo; kar znaš, kar zmoreš, koliko dosežeš, toliko imaš. Njihova športna kultura je lahko vzor vsemu svetu.

Oboji s svojo računico. Kaj potem lahko Slovenjgradčani v soboto pričakujemo na tekmi z Naerbom? Napeto, izenačeno, razburljivo, negotovo srečanje. To je najmanj, saj si napredovanja v tretji krog pokala EHF želimo oboji. Medtem ko mi delamo načrte, kako čim večkrat premagati njihove vratarje in hitro napraviti želeno razliko v golih, naši gostje razmišljajo o tem, kako popraviti napake z domače tekme. Oboji imamo svojo računico, vsak svoj načrt; trenerja imata v glavah poteze, s katerimi bi onemogočila napade nasprotnika, našla luknje v nasprotnikovi obrambi. Seštevek vseh teh dejanj naj bi enim ali drugim prinesel uspeh.

Matjaž si želi polno dvorano, fantje si jo zaslužijo. Ugoden rezultat v Naerbu Slovenj Gradcu daje upravičeno upanje za končni uspeh. A opreznost je vsekakor na mestu. Matjaž Beliš, sekretar RK Slovenj Gradec, je človek, ki je videl vse naše evropske tekme doma in na tujem. Teh pa ni bilo ravno malo, če upoštevamo, da je letošnja evropska sezona že slovenjgraška enajsta. Mož si v soboto želi polno dvorano, pričakuje korak naprej, saj si ta ekipa to vsekakor zasluži. Ampak preden bo to uradno, bo potrebno sobotno tekmo zmagati z dvema goloma razlike. O dobri formi slovenjgraškega moštva priča tudi sredina zmaga v vselej neugodni Dobovi. »Težko bo, da bi Dobaj tudi v soboto sestavil triindvajset obramb, a naša vratarja sta v formi, veliko lahko ekipa stori z dobro igro v obrambi. V Dobovi sta v obrambi izstopala Starc in Eskeričić, odpreti v napadu se mora še našima kriloma. Štumpfl je drugi polčas v Dobovi odigral zelo dobro«, je napoved s klopi ob igrišču sklenil Matjaž Beliš. Srčno si želi in pričakuje napredovanje Slovenj Gradca. »Mi tekmo vedno odigramo glede na njeno zahtevnost. Vložek v soboto je velik, naš odziv bo temu primeren« je rekel Matjaž Beliš, vodja moštva.

Slovenjgradčan, ki je v četrtek zvečer severnjake dočakal na letališču v Gradcu in jih pripeljal v mesto ob Mislinji, je Janko Krajnc, član uprave kluba. On pa ni tako sveto prepričan v uspeh Slovenj Gradca, pričakuje težko borbo. Seveda si želi naše zmage, a opozarja pred severnjaško vztrajnostjo in nepopustljivostjo. Omeni, da so igralci Naerba vendarle zmagovalci pokala EHF minulo sezono in da se ne bodo kar tako predali. »Veselim se tekme, a vem, da bo težko. Tega ne bi smeli vzeti z uma, ko delamo načrte. Mi tu in tam še preveč igramo po sistemu toplo – hladno«, je rekel član slovenjgraške uprave Janko Krajnc, ki je pred štiridesetimi in več leti deloval na našem levem krilu.

Preden damo besedo našim akterjem, povejmo še, da so naši sobotni nasprotniki med tednom, tako kot mi, odigrali tekmo domačega državnega prvenstva. Z BSK Handball Elite so na domačem igrišču dosegli neodločen rezultat. A so hkrati tudi že snovali načrt, kako presenetiti v Slovenj Gradcu.

V soboto bo dan D novejše slovenjgraške rokometne zgodovine, vprašam trenerja Ivana Vajdla. Ekipa je po tekmi z Dobovo še pridobila na kakovosti in tudi samozavesti. »Ni ravno dan D, je pa priložnost, da v pokalu EHF naredimo še korak naprej. Dejstvo je, da bomo na povratni tekmi morali biti še boljši kot v Naerbu, posebej v obrambi, kjer bomo morali ustavljati njihove napade, številne uigrane kombinacije in strele z razdalje. Pri Naerbu je posebej nevaren desni zunanji, ki je tudi eden glavnih strelcev norveške lige. Težko je napovedati rezultat. A če bomo pravi, če si bomo odpočili in se v dveh dneh, ki jih imamo na voljo do tekme (izjava od četrtka), v redu pripravili, bi lahko uspeli«, je bil previden SG trener Ivan Vajdl. Kot igralec in trener je odigral že veliko pomembnih tekem, tudi v slovenjgraškem golu in na naši klopi. Igralci so tudi malce utrujeni, a če bo pristop pravi, bo v redu, je prepričan Vajdl. »Morali bomo biti pozorni pri strelih na gol, da ne bomo razbranili njihovega vratarja. Glede na prvo tekmo pravim, da imamo še kar nekaj rezerv. Na prvi tekmi je bila realizacija le petdesetodstotna, ta bo morala biti bistveno višja. Iz video analize smo si ponovno ogledali, kaj smo delali slabo, kje je še mogoče prebiti njihovo sicer zelo gibčno obrambo« našteje slovenjgraški trener. Vajdl tudi ni mogel mimo vabila gledalcem. »Vabimo jih, v kar največjem številu, da nas pridejo podpret. Vsem nam bo v polni dvorani bistveno lažje. Gledalci lahko s spodbujanjem krepko dvignejo ekipo in ji pomagajo k želenemu uspehu. Upam, da s skupnimi močmi pridemo do cilja«, je rekel Ivan Vajdl.

Rok Cvetko, naš kapetan – letos jeseni je v izjemni formi, je tudi oprezen. Ste v gosteh dovolj spoznali Norvežane, da vas ne bodo presenetili, ga vprašam. »Menim, da smo jih kar dobro spoznali, a še vedno obstaja možnost, da nas presenetijo s kakšno novostjo. Najbrž tudi oni še niso pokazali vsega«, pravi kapetan, ki je na treh evropskih tekmah dosegel 24 golov (8 na tekmo). S statistiko je dober tudi vratar Gašper Dobaj, ki je na treh tekmah ubranil kar 36 strelov, ali 12 na tekmo. Cvetko s svojimi goli in tudi z igro Slovenj Gradec vodi k dobrim rezultatom. Bo tako tudi v soboto? »Ti moji goli so rezultat igre vse ekipe, predvsem Mihe Kotarja, ki zna imenitno pripravit priložnost za strel na gol. Upam, da bo tako tudi v soboto. Verjamem, da bodo na mestu tudi vratarji, ki zadnji čas kažejo zelo dobro formo. V ekipi vlada zelo dobro vzdušje, kakršnega doslej še nismo imeli. Navdahnjeni smo z optimizmom. Pred tekmo v soboto se dobro počutimo«, je bil odločen kapetan Rok Cvetko.

V soboto bi naši rokometaši lahko izpisali nov prispevek k bogati zgodovini tega športa v Slovenj Gradcu. Pomagajmo jim, da jim uspe. Njihov uspeh bo pravi balzam tudi za navijače, z njim pa se bodo gotovo znali pohvaliti tudi Slovenjgradčani, ki v športu niso doma. Če nam uspe, bo navijačev še veliko več, uspehov pa tudi.

Avtor: Ivan Praprotnik