Začetki rokometa v Slovenj Gradcu segajo v leto 1954. Janez Grabec je skupaj s prijatelji razmišljal, da bi se lahko ta zanimiva igra igrala tudi v Slovenj Gradcu. Na telovadišču Partizana so s kredo zarisali rokometno igrišče in gol. Pričela se je razvijati zgodba, ki je močno zaznamovala Slovenj Gradec v minulih 60 letih. Rokometni navdušenci, ki jih je bilo iz dneva v dan več, so z velikim veseljem spremljali rokometaše in od njih pričakovali vedno več. Ko vodilni v TVD Partizan niso bili najbolj navdušeni nad sekcijo rokometašev, je vodenje prevzel Jože Levovnik in tako postal prvi predsednik slovenjgraških rokometašev. Odločitev o ustanovitvi rokometnega kluba se je izkazala za zelo koristno.

Leta 1958 je slovenjgraški partizan postal prvak koroške rokometne podzveze, velik uspeh pa so rokometaši dosegli tudi v pokalu Jugoslavije, kjer se je članska ekipa uvrstila med 32 najboljših ekip v takratni državi. V letu 1961 so v Slovenj Gradcu pričeli z gradnjo rokometnega stadiona, ki je postal eno izmed najlepših rokometnih igrišč. Igrišče je bilo zgrajeno s prostovoljnim delom igralcev, funkcionarjev in navijačev.

V letu 1961 je bil Slovenj Gradec ponovno okrajni prvak in RZS mu je zaupala izvedbo kvalifikacij za preboj v republiško ligo. Slovenjgradčani so bili na turnirju daleč najboljši in so se po zmagah nad ekipami Rudarja, Velenja, Krmelj in Beltincev prebili v republiško ligo. V letu 1963 so rokometaši Slovenj Gradca kot novinci v ligi postali slovenski prvaki. V finalni tekmi so po porazu v Ljubljani in zmagi v Slovenj Gradcu 3 odločilno tekmo s Slovanom igrali na nevtralnem igrišču v Celju. Na tekmi je bilo kar 500 gledalcev iz Slovenj Gradca, ki so videli veliko zmago svojih ljubljencev.

V letu 1965 je bil slovenjgraški Partizan slovenski podprvak, naslednje leto pa ponovno prvak. V letu 1965 je naslov republiškega prvaka osvojila Slovenjgraška mladinska ekipa. Leta 1967 so Slovenjgradčani osvojili tudi pokal Slovenije. Leta 1971 se je jim je uspelo uvrstiti tudi v zvezno ligo.

V letu 1975 se je pričela graditi športna dvorana, takrat ena najlepših in najsodobnejših v Sloveniji. Športna dvorana je po vseh zapletih z gradnjo vrata odprla novembra 1977. Ob otvoritvi so Slovenjgradčani odigrali tekmo finala pokala Slovenije s Celjem. Zmago so dosegli Celjani. Ob tem dogodku je imela reportažo iz športne dvorane tudi slovenska nacionalna televizija. V letu 1977 so slovenjgraški rokometaši še četrtič postali republiški prvaki. V letu 1977 je v Slovenj Gradec prišel prvi poklicni trener Niko Markovič. Leta 1981 je klub zapustilo veliko igralcev in na vidiku je bila največja kriza v zgodovini takratnega Partizana. V letu 1982 mlada ekipa ni vzdržala močne konkurence v 1 ligi in je iz nje izpadla. To je bilo za rokomet v Slovenj Gradcu izjemno tragično a hkrati priložnost za nove generacije. Rokomet v Slovenj Gradcu kljub črnim napovedim ni ugasnil in prva iskrica pri poti navzgor je bil naslov slovenskih prvakov pri pionirjih leta 1981.

Leta 1985 je člane nazaj v republiško ligo pripeljal Mirko Ogrizek. V letu 1985 so mladinci osvojili naslov republiških prvakov, na klubskem prvenstvu Jugoslavije pa so osvojili 2 mesto. Po 3 letih igranja v republiški ligi je leta 1988 Slovenj Gradec ponovno postal republiški prvak. Leta 1990 je bil Slovenj Gradec že šestič republiški prvak. V letu 1991 je klub uspel dobiti sponzorja. To vlogo je prevzelo podjetje Nova oprema. V sezoni 1992-93 je Nova oprema v slovenskem prvenstvu osvojila 3 mesto in zaigrala v novem tekmovanju EHF v Pokalu mest. V letu 1994 je pokroviteljstvo kluba prevzelo podjetje Prevent. V letu 1994 je Prevent spet prišel v finale Pokala Slovenije in po podaljških so tekmo v Slovenj Gradcu dobili Celjani. V jeseni 1994 je Prevent angažiral prvega tujca Gorana Sokoloviča iz Srbije. V sezoni 1995-96 je v Slovenj Gradec prišel Nenad Maksič vrsto let najboljši strelec slovenske lige. V teh letih so zelo dobro delale tudi mlajše selekcije.

V letu 2011 je na ruševinah starega kluba, ki je zaradi težav z dolgovi prenehal z delovanjem, zrastel novi, Rokometni klub Slovenj Gradec 2011. Glavno vodilo zanesenjakov, ki so se odločili stopiti na novo pot in začeti od začetka, je bilo omogočiti stotim mladim športnikom, da se lahko še naprej ukvarjajo z rokometom. In pa seveda še naprej ponujati številnim ljubiteljem rokometa v našem mestu možnost za obisk rokometnih tekem članske ekipe. Pa čeprav na nižji kakovostni ravni, kot so je bili vajeni. Zato pa z ekipo sestavljeno iz mladih domačih igralcev pod vodstvom dveh nekdaj odličnih igralcev, katera zagotovo čakata tudi blesteči trenerski karieri, Sebastjana Soviča in Ivana Simonoviča.

Dela v klubu se je lotila skupina mladih, ambicioznih ljudi, ki si želijo, da se v Slovenj Gradcu zopet ustvari pozitivno vzdušje okrog kluba. Večina njihove pozornosti bo usmerjena v kvalitetno delo z mladimi, saj je Slovenj Gradec že od nekdaj poznan po velikemu številu talentov, ki pa se na žalost premalokrat razvijejo v zares vrhunske igralce. Kvalitetno delo z mladimi je pogoj za uspešno nastopanje kluba v članski konkurenci. Mladih pa ne želimo vzgojiti samo v dobre oziroma vrhunske igralce rokometa, ampak jih hočemo s pomočjo športa vzgojiti tudi v dobre, poštene ljudi, ki bodo tako na igrišču kot tudi v privatnem življenju znali slediti športnim načelom.