𝐃𝐄𝐕𝐄𝐓𝐌𝐄𝐓𝐑𝐎𝐕𝐊𝐀 #𝟔𝟖

𝗣𝗼𝗰̌𝗮𝘀𝗶 𝗺𝗼𝗿𝗮 𝗯𝗶𝘁𝗶 𝗯𝗼𝗹𝗷𝘀̌𝗲

Slovenska rokometna liga v sezoni 2023-24 bo, kot kaže, zelo zanimiva. Po dveh krogih že imamo prvo afero. Celjani, tako trdijo, imajo dokaze, da žoga v njihovem golu po zadnji devetmetrovki v Stični ni s celotnim obsegom prešla golove črte. Ne samo to, tudi tekme je bilo že konec, ko so Dolenjci iz Ivančne Gorice vrgli žogo proti njihovemu golu. Kakšen nered, zmešnjava, bi rekel nepoučen ljubitelj rokometa. A seveda čisto tako tudi ni. Težko je verjeti pritožnikom, se pravi Celjanom, saj se vse bolj zdi, da so ti »primer« ustvarili v stiski zaradi slabega štarta v sezono. O tem, kdo ima prav, kako bo registriran »derbi« med Svišem in Celjem, bo odločila tekmovalna komisija RZS. Verjamem, da bo za to imela na razpolago dovolj argumentov. Nenavadno pri vsem je, da se na izid tekme pritožuje državni prvak, »krivec« za vse pa naj bil Sviš, simpatična ekipa, ki se je v minuli sezoni rešila izpada iz lige. Če bi Tone Turnšek še bil predsednik celjskega kluba, si klub evropskega slovesa zagotovo ne bi privoščil takšnega izgovora, on bi krivca našel drugje, v svoji ekipi in ne pri sodnikih ter delegatu. To se je pač zgodilo in iz tekme v Stični pač ne gre delati »primera«. Iz tega izhaja, da mora tudi serijskim nosilcem državnih in pokalnih naslovov Celjanom biti jasno, da niso zaščiteni kot kočevski medvedi. Verjamem, da so v Celju že staknili glave in prišli do pravih sklepov, kako naprej. Opazovalec slovenske rokometne lige se mimogrede spomni primerov, ko je tudi kdo ostal kratkih rokavov ali ko so bile okoliščine v prid Celju, kdo drug pa oškodovan. Takrat seveda ni bilo pritožb, bila je le kakšna minuta jeze ali slabe volje, potem je bilo naprej vse spet v redu. Upam in želim si, da bi tudi zdaj bilo tako.

𝗕𝗿𝗲𝘇 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝗹𝗮 𝗶𝘇 𝗢𝗿𝗺𝗼𝘇̌𝗮

Slabe volje pa smo bili v Slovenj Gradcu minulo soboto, ko smo pred računalniki zaman čakali na Facebooku oz. na kanalu RZS TV prenos tekme Ormož – Slovenj Gradec. Mi tekme v Prlekiji nismo izgubili zaradi tega, ker smo ostali brez slike, temveč zaradi lastnih slabosti oz. nihanj v igri. Če ima človek rad rokomet in se navadi na spletne prenose, mu pač ni vseeno, če mora potem tekmo spremljati na livestatu, kjer je vseh šestdeset minut mogoče spremljati le gibanja rezultata. Ampak tekma iz Ormoža je bila dosegljiva na Youtubu RK Jeruzalem Ormož, tega pač nismo vedeli. Ko sem ondan v Ormož odposlal mejl s prošnjo, naj povedo, zakaj ni bilo običajnega prenosa na RZS TV, so mi odgovorili, naj se za pojasnilo obrnem na RZS. Torej v Ljubljani naj povedo, zakaj prenosa iz Ormoža po utečeni poti ni bilo. Predsednik Mladen Grabovac mi je odgovoril, da so oni »njihove težave (RZS) rešili s prenosom tekme na kanalu Youtube RK Jeruzalem Ormož. Torej spet imamo »primer«, ko so za nerealiziran prenos krivi na RZS. Prenos je v resnici bil, a ga neuki Slovenjgradčani nismo mogli videti. Če bi Ormoža sporočili ali športno povedali, kje naj ga iščemo, bi to bilo korektno dejanje. Izgleda, da je idile med klubi v NLB ligi vsaj za kratek čas konec in bo ves sistem že na začetku tekmovalne sezone potrebno resetirati. Pa toliko novosti je bilo napovedanih prav z ormoškega vrha RZS in vodstva tekmovanja najboljše lige. Ali bodo vsi sodelujoči že po dveh, treh tednih znova prečitati svoje sklepe, da bomo ljubitelji rokometa zaščiteni pred nenavadnimi klubskimi manirami posameznikov? Upam, da pristojni te »spore« hitro rešijo.

𝗣𝗿𝗶𝘇̌𝗴𝗮𝗹𝗮 𝘀𝗲 𝗷𝗲 𝗺𝗮𝗹𝗮 𝗿𝗱𝗲𝗰̌𝗮 𝗹𝘂𝗰̌𝗸𝗮

Kar nekaj slabe volje pa je tudi med navijači Slovenj Gradca. Ne gre nam najboljše, po dveh kolih, po eni domači tekmi in eni na tujem, imamo le eno točko. Prvo smo »pocetlali« proti Slovanu doma, drugih dveh pa se v Ormožu nismo niti dotaknili. A trener Maksić, igralci in tudi mnogi navijači pravijo, da se bo že v kratkem vse postavilo na svoje mesto. Tudi kapetan ekipe Rok Cvetko je prepričan, da bo kmalu boljše, saj da so fantje igro v obrambi že zgradili, za napad pa bo potreben še dodaten napor. Navijači pravijo, da sta dve točki proti novincu Škofljici nujnost, v zmago so večinoma prepričani tudi igralci. »Želim si, da bi s Škofljico odigrali dobro, boljšo tekmo, tudi zato, da popravimo slabši vtis iz prvih dveh krogov. Napredek je viden iz tekme v tekmo, obramba je že skoraj zelo dobra, zdaj popravljamo oz. dopolnjujemo še igro v napadu. Škofljica se je v obeh prvih tekmah pokazala kot dobra ekipa, Gorenju so napravili kar nekaj težav, doma pa so gladko premagali Dobovo«. Kaj bi kapetan Cvetko sporočil gledalcem? »Naj pridejo na tekmo, naj bodo potrpežljivi, prepričan sem, da bomo rastli iz tekme v tekmo. Že na sobotni proti Škofljici bi moralo biti boljše. Tudi poškodbe oz. bolezni bomo počasi sanirali. Verjamem, da bodo z vztrajnim delom prišli tudi boljši rezultati, je prepričan kapetan Rok Cvetko.

Najbolj odgovoren in kompetenten za odgovore, kako bo že v soboto s Škofljico, je kajpak trener Nenad Maksić. Najprej pove, da so v Ormožu dobro odigrali prvih štirideset minut tekme, dobrih je bilo tudi nekaj zadnjih minut, vmes pa je »nekaj zmanjkalo«. Proti Slovanu smo imeli tudi nekaj smole, Ljubljančani so imeli izvrstnega vratarja. »Smo v nezavidljivem položaju, mi tekmo s Škofljico moramo zmagati. Težka tekma bo, a skoraj vse bo odvisno od nas. Škofljica je dobra ekipa, oni bodo sproščeni, nimajo kaj izgubiti, mi pa moramo zmagati. Upam, da nam bo steklo, kot je treba. Upam tudi, da se po poškodbah vrne kar nekaj igralcev, z njimi bo tudi lažje«, je prepričan Maks.

Ali je že čas za preplah, kar zadeva slovenjgraško člansko ligaško ekipo. Maksić je prepričaj, da še ni, čeprav zgolj ena točka ni dovolj. Trener razmere opiše s slikovito prispodobo, da čas za preplah še ni, se je pa v ozadju prižgala majhna rdeča lučka, opozorilo pred pravim alarmom. Trener napoveduje zelo izenačeno ligo, ki bo zahtevna tudi zaradi izpada treh oz. v najslabšem primeru celo štirih ekip. Lahko mu pritrdimo, o tem pričajo tudi rezultati prvih dveh kol. Celje ima po dveh kolih le točko, toliko kot Slovenj Grade in Slovan, medtem ko so Krka, Koper, Ormož in Gorenje že pri štirih. Brez točk je tudi še vedno solidna Loka, ničlo pri točkah pa imata še Ljubljana in Dobova.

Favoriti so se že postavili v vrsto. A čisto enostavno ne bo. Trimo je v Celju deklasiral prvake, pa potem doma izgubil z Gorenjem. Najprej smo pomislili, da so Trebanjci letos z atomskim pogonom, a smo v resnici zaznali, da je slabo pravzaprav Celje. A to je šele začetek, mislim, da še nikoli bolj zanimive in izenačene lige. Tega pa se moramo veseliti, saj so presenečenja vedno dobrodošla, popestrijo športno dogajanje. Seveda pa držimo pesti, da bi tudi nam steklo po načrtih.

V ligi prvakov pa Celju in Krimu želimo čim več točk, prav tako pričakujemo, da bo Urošu Zormanu uspelo sestaviti dobro ekipo za januarsko evropsko prvenstvo v Nemčiji. Kontinentalno prvenstvo bodo že decembra imela tudi dekleta Dragana Adžiča. Pripravam na moški »evrofest« bosta namenjena tudi dva jesenska premora slovenske lige.

Avtor: Ivan Praprotnik

Napišite komentar